ΑρχείοΔελτία Τύπου / ΑνακοινώσειςΦορολογικά

Λήξη προθεσμίας δηλώσεων Ε9. Και λοιπόν;

Όλο αυτό το διάστημα η αγωνία και ο εκνευρισμός των συναδέλφων λογιστών-φοροτεχνικών σχετικά με την εφαρμογή υποβολής της δήλωσης Ε9 έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους. Τα προβλήματα στην υποβολή του Ε9 είναι αμέτρητα, οι εργατοώρες που χάθηκαν προκειμένου να υποβληθούν οι δηλώσεις αυτές είναι άπειρες και η υπομονή των συναδέλφων έχει πλέον εξαντληθεί. Ουσιαστικά, η εφαρμογή λειτούργησε ομαλά μόνο για ελάχιστο χρονικό διάστημα που φυσικά δεν επαρκούσε για την υποβολή τόσων δηλώσεων. Να σημειώσουμε ότι στις 19.9.2013, παρουσιάστηκε ένα σοβαρότατο πρόβλημα στην εφαρμογή (δείτε σχετική ανάρτησή της  επιστημονικής ομάδας του TaxHeaven με θέμα “Αλαλούμ σήμερα στην εφαρμογή του Ε9“). Την Παρασκευή, 20.9.2013 ανακοινώθηκε ότι παρατείνεται εκ νέου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής του Ε9 μέχρι την 27η Σεπτεμβρίου 2013.

Την ανωτέρω ημερομηνία εκπνέει η νέα προθεσμία υποβολής δηλώσεων Ε9 για όσους είχαν μεταβολές σε στοιχεία οικοπέδων εντός σχεδίου ή οικισμού και κτισμάτων εντός & εκτός σχεδίου (πίνακας 1). Αν οι ίδιοι υπόχρεοι έχουν στην κατοχή τους και αγροτεμάχια (πίνακας 2), τότε κατά την οριστικοποίηση της δήλωσης Ε9 τους ζητείται να συμπληρώσουν κάποια επιπλέον στοιχεία (πρόσθετες πληροφορίες). 

Όλη αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα προκάλεσε θυμό και αγανάκτηση στους επαγγελματίες φοροτεχνικούς που βίωναν καθημερινά το μαρτύριο αυτής της ατέρμονης κατάστασης. Σύσσωμος ο κλάδος των λογιστών-φοροτεχνικών στηλίτευε την ανεπάρκεια της εφαρμογής της Γ.Γ.Π.Σ. και απαιτούσε νέες καταληκτικές ημερομηνίες προκειμένου να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο της υποβολής του Ε9.

Ας έρθουμε όμως τώρα στο δια ταύτα. Τι γίνεται στις περιπτώσεις που κάποιοι φορολογούμενοι δεν προλάβουν να στείλουν εγκαίρως τις δηλώσεις Ε9;
Θα ενεργοποιηθεί η διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 23 του ν. 3427/2005 που αναφέρει ότι «Σε περίπτωση μη υποβολής, εκπρόθεσμης υποβολής ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης στοιχείων ακινήτων εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 2523/1997, όπως ισχύουν»; Θα επιβληθούν δηλαδή πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή του Ε9;

Αν δούμε προσεκτικά την απόφαση του Υπ. Οικ. ΠΟΛ. 1225/24.12.2012, έτσι όπως τροποποιήθηκε από την απόφαση ΠΟΛ. 1188/30.7.2013, τότε ίσως βρούμε τη λύση του «γόρδιου» δεσμού.
Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 2 της ανωτέρω απόφασης ΠΟΛ. 1225/24.12.2012 αναφέρονται τα εξής:
«Άρθρο 2 – Διαδικασία διόρθωσης στοιχείων ακινήτων
Σε περίπτωση διαφωνίας του υπόχρεου με τα στοιχεία των ακινήτων, όπως αυτά αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα – δήλωση Φ.Α.Π., παρέχεται η δυνατότητα διορθώσεως αυτών, με υποβολή στον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. δήλωσης στοιχείων ακινήτων του οικείου έτους.

Δείτε τη συνέχεια

Σχετικές αναρτήσεις
Δελτία Τύπου / ΑνακοινώσειςΔιάφορα

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση από την ΕΛΦΕΕ Ρόδου

Ευχόμαστε το μήνυμα της Ανάστασης να δίνει δύναμη και ελπίδα και όλοι μαζί να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το παρόν και το μέλλον…
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Φορολογικά

Φόρος υπεραξίας, από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας από επαχθή αιτία

Ο νέος φορολογικός νόμος 4172/2013, ήρθε και αναθεώρησε σχεδόν το σύνολο του προκατόχου του 2238/1994, φέρνοντας πολυάριθμες αλλαγές, αλλά και άπειρες ερμηνευτικές…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου