Δελτία Τύπου / ΑνακοινώσειςΠαρεμβάσειςΦορολογικά

Μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις και αντιπρόταση «ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ»

Η ΕΛΦΕΕ ΡΟΔΟΥ απέστειλε προς τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων Κ. Χ. Θεοχάρη, επιστολή αναφορικά με την υποχρέωση υποβολής μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων και την αντιπρόταση της, με μια διαδικασία που θα εξασφαλίζει την στεγανότητα και τον έλεγχο των συναλλαγών, με σκοπό την προστασία και διασφάλιση επιχειρήσεων και λογιστών – φοροτεχνικών καθώς και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Η Επιστολή έχει ως εξής :
«Αξιότιμε Κύριε Γενικέ,
Προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουμε και να αναλύσουμε τις εξαγγελίες σας για το νέο πλαίσιο αποστολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών, καταλήξαμε στο συμπέρασμα, που αποτελεί και δική μας ταπεινή άποψη, ότι ο τρόπος εφαρμογής του, βαδίζει στην πεπατημένη της στασιμότητας σε καινοφανείς τομές και τεχνολογική εξέλιξη, αναδεικνύοντας εκ νέου τα μειονεκτήματα του ήδη υφιστάμενου πλαισίου των συγκεντρωτικών καταστάσεων και μάλιστα με συχνότερη τώρα περίοδο υποβολής.
Οι συνέπειες της αλυσιδωτής αντίδρασης από τη μη έγκαιρη παραλαβή παραστατικών, ειδικότερα στη νησιωτική Ελλάδα, συνεχίζει να μην αντιμετωπίζεται και τώρα, με την επανάληψη της ίδιας ατελέσφορης διαδικασίας, αυξάνοντας παράλληλα το διαχειριστικό κόστος σε λογιστικά γραφεία και επιχειρήσεις.
Επιπλέον δε, εκτιμούμε ότι δεν προσφέρει καμία απολύτως διασφάλιση στην αυθεντικότητα της ύπαρξης και επιβεβαίωσης των συναλλαγών, γεγονός το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει πρωταρχικό στόχο στον επαναπροσδιορισμό της διαδικασίας υποβολής των εν λόγω καταστάσεων, χωρίς να παραβλέπουμε και την επιπλέον χρονική επιβάρυνση στο ήδη βεβαρημένο πρόγραμμά μας, με τις πολλαπλές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην εργασία μας καθώς με την κατάργηση πολλών Δ.Ο.Υ, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές.
Αν αναλογιστεί κανείς και την εμμονή της φορολογικής διοίκησης σε « προστιμολάγνες » τυπολατρικές διατάξεις (Ν.4174/2013), τότε γίνεται απολύτως κατανοητή η ανάγκη εύρεσης έντιμης και αποτελεσματικής λύσης, τόσο στην απρόσκοπτη λειτουργία των γραφείων μας, όσο και στη διαφαινόμενη σύγκρουση επιβίωσης μεταξύ επιχειρήσεων και φορολογικής αρχής.
Στα πλαίσια λοιπόν της ανωτέρω νέας τάξης πραγμάτων και κατανοώντας το γεγονός ότι οι επερχόμενες αλλαγές στον ΚΦΑΣ χρήζουν ανάγκης για συνοδεία μέτρων διασφάλισης των συναλλαγών, η επιστημονική ομάδα της  ΕΛΦΕΕ ΡΟΔΟΥ εκπόνησε αντιπρόταση για την απλοποίηση, τον εκσυγχρονισμό και την αμεσότητα ελέγχου των συγκεντρωτικών καταστάσεων, την οποία και σας καταθέτουμε για αξιολόγηση :
Το σύστημα «Αναγγελίας Συναλλαγών» όπως το ονομάσαμε, βασίζεται στο δόγμα της αλληλεπίδρασης των δεδομένων και της αμφίδρομης αποδοχής της συναλλαγής.
Συνοπτικά και επιγραμματικά η λειτουργία του έχει ως εξής :

  1. Ο κάθε πωλητής, ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων, θα αναγγέλλει μέχρι τις 15 του επόμενου μήνα τις πωλήσεις του και μόνο. Οι πωλήσεις αυτές θα αναρτώνται αναλυτικά ως έξοδα από την Γ.Γ.Π.Σ στον λογαριασμό του λήπτη στο taxisnet.
  2. Μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα της αναγγελίας, για τους τηρούντες διπλογραφικά, ο λήπτης θα έχει την υποχρέωση της αποδοχής των εμφανισθέντων συναλλαγών. Για τους τηρούντες απλογραφικά βιβλία, η αποδοχή των συναλλαγών θα γίνεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λήξη του τριμήνου.

Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται έγκυρα, έγκαιρα και αυτόματα η συγκεντρωτική κατάσταση των συναλλαγών, με τα εξής πολλαπλά οφέλη :
I. Άμεση και έγκυρη πληροφόρηση λήπτη για τις συναλλαγές που τον αφορούν, πρόβλημα που αντιμετωπίζεται  συχνά στη νησιωτική χώρα, λόγω της αδυναμίας επικοινωνίας με την λοιπή Ελλάδα, ειδικά το χειμώνα, όπου οι συνθήκες είναι απαγορευτικές.
II. Άμεση και έγκυρη πληροφόρηση εκδότη ή λήπτη για συναλλαγές αμφιβόλου προέλευσης (πλαστά και εικονικά, εκ παραδρομής έκδοση με λανθασμένα στοιχεία λήπτη).
III. Άμεση ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για συναλλαγές που δεν γίνονται αποδεκτές.
IV. Ουσιαστική διασφάλιση της εγκυρότητας των συναλλαγών, ειδικότερα μετά την από 01/01/2014 επικείμενη κατάργηση σωρείας διατάξεων του ΚΦΑΣ.
V. Αποφυγή υποβολής κοστοβόρων τροποποιητικών περιοδικών ΦΠΑ, λόγω άμεσης πληροφόρησης συναλλασσομένων.
VI.  Αυτόματη διαδικασία αποδοχής και επιβεβαίωσης των συναλλαγών, μέσω των λογιστικών προγραμμάτων.
VII. Δυνατότητα αποστολής e-mail για αποδοχή συναλλαγής, κατά τα πρότυπα προσφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης (Για λήπτες με σχετικά μικρό όγκο συναλλαγών).
(Περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία του συστήματος «Αναγγελίας Συναλλαγών», στον σχετικό σύνδεσμο).
Προς αποφυγή μακροσκελούς ανάλυσης, σας ενημερώνουμε ότι έχουμε επεξεργαστεί και σημαντικά μεγάλο αριθμό περιπτωσιολογίας (μη αναγγελία συναλλαγών από πωλητή, περιπτώσεις μη υπόχρεων, αυτοτιμολόγηση, πιστωτικά, συγκεντρωτική εμφάνιση συναλλαγών ανά ΑΦΜ εκδότη, εσφαλμένα  δεδομένα αριθμητικής καταχώρησης, μη αποδοχή συναλλαγής, κλπ), προκειμένου το σύστημα αυτό να αποτελέσει σύμμαχο στην προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της προστασίας του έργου των λογιστών – φοροτεχνικών.
Κύριε Γενικέ,
Εκτιμούμε ότι η πρότασή μας αποτελεί αξιόπιστη και ουσιαστική προσέγγιση στην ανάγκη ταυτοποίησης και ελέγχου των συναλλαγών των επιχειρήσεων, διασφαλίζοντας σε μεγάλο βαθμό την εγκυρότητά τους, δημιουργώντας παράλληλα πέπλο προστασίας από άδικες φορολογικές ποινές σε βάρος επιχειρήσεων και λογιστικών γραφείων.
Παραμένουμε στη διάθεση σας για ουσιαστική ανάλυση της πρότασής μας, και ευελπιστούμε στην ανάλογη αξιολόγησή της.»
Για την πρωτότυπη επιστολή, πατήστε εδώ.

Σχετικές αναρτήσεις
Δελτία Τύπου / ΑνακοινώσειςΔιάφορα

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση από την ΕΛΦΕΕ Ρόδου

Ευχόμαστε το μήνυμα της Ανάστασης να δίνει δύναμη και ελπίδα και όλοι μαζί να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το παρόν και το μέλλον…
Παρεμβάσεις

Ενέργειες του Δ.Σ. σχετικά με το θέμα της μείωσης του ορίου του άρθρου 38, του Ν.2873/2000

Αγαπητοί συνάδελφοι, Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΦΕΕ Ρόδου σας ενημερώνει για τις ενέργειές του σχετικά με το θέμα της μείωσης του ορίου…
Παρεμβάσεις

Κοινό Ενωσιακό Ενημερωτικό Δελτίο για Αιτήσεις Επιδοματικού Χαρακτήρα: Ενημέρωση προς τους φορολογούμενους

ΚΟΙΝΟ ΕΝΩΣΙΑΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΡΟΔΟΥ ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΗΛΕΙΑΣ…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου