Δελτία Τύπου / ΑνακοινώσειςΦορολογικά

Νέοι απλοποιημένοι λογιστικοί κανόνες

Νέοι απλοποιημένοι λογιστικοί κανόνες

Γράφει ο Γιώργος Α. Κορομηλάς, Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών

 Η δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου και λιτού λογιστικού συστήματος ευθυγραμμισμένου με τις καλύτερες διεθνείς λογιστικές πρακτικές, ενός συστήματος στο οποίο οι λογιστικοί κανόνες θα λειτουργούν σε αρμονία με τους φορολογικούς, θα ολοκληρώσει με επιτυχία τη φορολογική μεταρρύθμιση προς όφελος της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Τη δεκαετία του 1980 τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός λογιστικού πλαισίου με βασική φιλοσοφία και δομή η οποία παραμένει αμετάβλητη παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Το Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο (ΕΓΛΣ), που δημιουργήθηκε τότε και εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, περιέχει κανόνες αποτίμησης, υποδείγματα λογιστικών καταστάσεων και σχέδιο λογαριασμών και έχει την πιο σημαντική, μη αμφισβητούμενη από κανέναν, συνεισφορά στην εμπέδωση λογιστικής τάξης.

Όμως, ενώ από τη θεσμοθέτησή του μέχρι και σήμερα έχουν αλλάξει πολλά στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και κατά συνέπεια στη λειτουργία των επιχειρήσεων, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική προσαρμογή του στα νέα δεδομένα, με αποτέλεσμα να αυξάνει κατά πολύ το κόστος συμμόρφωσης με δεδομένο δε ότι πέραν του ΕΓΛΣ υπάρχουν σήμερα και άλλοι λογιστικοί κανόνες διάσπαρτοι σε διάφορα αλλά νομοθετήματα (Κώδικας Α.Ε., κ.λπ.).

   Με δεδομένο ότι έχει ξεκινήσει η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος με τους νέους κώδικες φορολογίας εισοδήματος και φορολογικών διαδικασιών απαιτείται, για να μπορέσουν αυτοί να εφαρμοσθούν σωστά, να εκσυγχρονισθούν και να ενοποιηθούν σε ενιαίο κείμενο οι διάσπαρτοι σήμερα σε διάφορα νομοθετήματα λογιστικοί κανόνες. Η υιοθέτηση νέων λογιστικών κανόνων προσαρμοσμένων στις ανάγκες της εποχής θεωρείται άμεση προτεραιότητα, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μείωση του κόστους συμμόρφωσης των επιχειρήσεων με την εξάλειψη της πολυπλοκότητας του συστήματος που ισχύει σήμερα και τη βελτίωση της αξιοπιστίας των πληροφοριών που παρέχονται από αυτό.

   Όπως προαναφέρεται οι συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων έχουν αλλάξει σε σχέση με αυτές που ίσχυαν τη δεκαετία του 1980. Ενώ τότε τα λογιστικά βιβλία τηρούνταν χειρόγραφα και σήμερα τηρούνται μηχανογραφικά με εξελιγμένα προγράμματα λογισμικού (ERP κ.λπ.), το ΕΓΛΣ έχοντας τη φιλοσοφία του χειρόγραφου συστήματος και της εξυπηρέτησης κατά κύριο λόγο των απαιτήσεων τυπολατρικής πληροφόρησης που επέβαλαν οι παρωχημένοι παλαιοί κώδικες φορολογίας εισοδήματος και βιβλίων-στοιχείων που οριστικά πλέον καταργήθηκαν, δημιουργεί προβλήματα και δεν επιτρέπει την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που δίνουν σήμερα τα σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα.

   Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πολλές επιχειρήσεις αναγκάζονται να τηρούν χιλιάδες αναλυτικούς λογαριασμούς όταν σε άλλες χώρες οι ανάγκες πληροφόρησης καλύπτονται, περισσότερο αξιόπιστα, από πολύ λιγότερους, οι οποίοι ενημερώνουν το σύνολο των λογιστικών καταστάσεων.

   Αναμένεται λοιπόν η υιοθέτηση νέων λογιστικών κανόνων όπου με βάση και την οδηγία 2013/34/ΕΕ θα υπάρχει η αρχή ότι οι λογιστικές υποχρεώσεις μια επιχείρησης δεν θα συναρτώνται με τη νομική μορφή αλλά με το μέγεθός της. Με τον τρόπο αυτό επιχειρήσεις του ίδιου μεγέθους θα έχουν τους ίδιους λογιστικούς κανόνες και τις ίδιες λογιστικές καταστάσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής.

  Κατά συνέπεια θα υιοθετηθεί πλήρως η βασική αρχή της οδηγίας αυτής ήτοι «όσο μικρότερη είναι η επιχείρηση τόσο το λογιστικό της σύστημα είναι απλούστερο και πλησιέστερο στους κανόνες της φορολογικής νομοθεσίας, ενώ όσο μεγαλύτερη η επιχείρηση, τόσο περισσότερο οι λογιστικοί κανόνες αποσκοπούν στην εύλογη παρουσίαση της επίδοσης και της χρηματοοικονομικής κατάστασης», με κύριο στόχο την ελάφρυνση του διοικητικού βάρους για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

  Η δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου και λιτού λογιστικού συστήματος ευθυγραμμισμένου με τις καλύτερες διεθνείς λογιστικές πρακτικές, ενός συστήματος στο οποίο οι λογιστικοί κανόνες θα λειτουργούν σε αρμονία με τους φορολογικούς, θα ολοκληρώσει με επιτυχία τη φορολογική μεταρρύθμιση προς όφελος της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Πηγή www.imerisia.gr

Σχετικές αναρτήσεις
ΦορολογικάΔήμος Ρόδου

Νέα Διαδικασία Απόδοσης Τέλους Παρεπιδημούντων/Ακαθαρίστων δυνάμει ΚΥΑ 1209/2023 (ΦΕΚ Β΄7332/22-12-2023)

Νέα διαδικασία υποβολής δήλωσης απόδοσης του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών…
Υπουργείο ΟικονομικώνΦορολογικάΧρήσιμα

Βραχυχρόνια μίσθωση: Αλλαγές με τον Ν.5073/2023

Οι αλλαγές στην βραχυχρόνια μίσθωση με τον Ν.5073/2023, επιγραμματικά: 1.Ο ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης από 365 μέρες γίνεται 60 ημέρες. 2.Από τρία…
Δελτία Τύπου / ΑνακοινώσειςΔιάφορα

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση από την ΕΛΦΕΕ Ρόδου

Ευχόμαστε το μήνυμα της Ανάστασης να δίνει δύναμη και ελπίδα και όλοι μαζί να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το παρόν και το μέλλον…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου