Φορολογικά

Νέο χτύπημα κατά των αναδρομικών φοροελέγχων

Του Παναγιώτη Στάθη
Νέο χτύπημα στους αναδρομικούς φοροελέγχους αποτελεί η απόφαση του Β’ Τμήματος του  Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε πως δεν θεωρούνται συμπληρωματικά στοιχεία, ώστε να παραταθεί η 5ετής παραγραφή, ούτε η “ανώνυμη καταγγελία”  για φοροδιαφυγή πολίτη, ούτε η λεγόμενη “πληροφοριακή έκθεση ελέγχου φορολογίας εισοδήματος” του ΣΔΟΕ. Τα συγκεκριμένα στοιχεία χρησιμοποιούνταν κατά κόρον από τις διωκτικές αρχές ώστε να παραταθεί ο φορολογικός  έλεγχος, πέραν των πέντε ετών. Η υπ ΄ αριθμ. 172/2018 απόφαση του Β΄ Τμήματος αποτελεί ουσιαστικά προέκταση της περσινής ομόφωνης απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ (1738/2017) που είχε βάλει φρένο στις αλλεπάλληλες παρατάσεις παραγραφής των φορολογικών ελέγχων.
Το Β΄ Τμήμα με πρόεδρο της αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ, τονίζει πως “ο φορολογικός έλεγχος (και ο καταλογισμός φόρου και ο πρόσθετου φόρου λόγω ανακριβούς δήλωσης) πρέπει να διενεργείται, κατ’  αρχής, εντός της πενταετίας και κατά παρέκκλιση  εντός της 10ετίας εάν περιέλθουν σε γνώση της φορολογικής αρχής “συμπληρωματικά στοιχεία”, δηλαδή στοιχεία αποδεικτικά της ύπαρξης μη δηλωθέντος φορολογικού εισοδήματος, τα οποία δικαιολογημένα δεν είχε υπόψη της η φορολογική αρχή κατά την πενταετία”.
Συμπληρωματικά στοιχεία όμως, που να δικαιολογούν την επιμήκυνση των φορολογικών έλεγχων πέραν της πενταετίας, δεν αποτελούν κατά τους δικαστές ούτε η “ανώνυμη καταγγελία”  στις φορολογικές αρχές για φοροδιαφυγή ούτε η γνωστή “πληροφοριακή έκθεση ελέγχου φορολογίας εισοδήματος” του ΣΔΟΕ η οποία αποτελεί προπαρασκευαστική πράξη για τον έλεγχο της φορολογικής αρχής.
Το δικαστήριο έκανε δεκτή αίτηση ακύρωσης γνωστού δικηγόρου ο οποίος διετέλεσε και βουλευτή  το όνομα του οποίου περιλαμβανόταν σε “ανώνυμη καταγγελία” η οποία ανέφερε ότι 34 δικηγόροι των Αθηνών φοροδιαφεύγουν. Μετά από αυτό το ΣΔΟΕ Αττικής ζήτησε να διενεργηθούν έλεγχοι και στους 34 αυτούς δικηγόρους και αμέσως έγινε άρση του τραπεζικού απορρήτου στο σύνολο των Τραπεζικών λογαριασμών των  δικηγόρων.
Στο δικηγόρο,  οποίος προσέφυγε στη Διοικητική Δικαιοσύνη, η ΙΓ΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών  καταλόγισε διορθωτικό φόρο εισοδήματος και πρόσθετο φόρο λόγω  ανακρίβειας των φορολογικών δηλώσεων του.
Οι φορολογικοί έλεγχοι  πραγματοποιήθηκαν πλέον της 5ετίας.
http://www.capital.gr

Σχετικές αναρτήσεις
ΦορολογικάΔήμος Ρόδου

Νέα Διαδικασία Απόδοσης Τέλους Παρεπιδημούντων/Ακαθαρίστων δυνάμει ΚΥΑ 1209/2023 (ΦΕΚ Β΄7332/22-12-2023)

Νέα διαδικασία υποβολής δήλωσης απόδοσης του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών…
Υπουργείο ΟικονομικώνΦορολογικάΧρήσιμα

Βραχυχρόνια μίσθωση: Αλλαγές με τον Ν.5073/2023

Οι αλλαγές στην βραχυχρόνια μίσθωση με τον Ν.5073/2023, επιγραμματικά: 1.Ο ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης από 365 μέρες γίνεται 60 ημέρες. 2.Από τρία…
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου