Δηλώσεις Φορολογικού Έτους 2017

Νέο Ε3 : Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» για δαπάνες και επαγγελματικούς λογαριασμούς

Σε “μεγάλο αδερφό” μετατρέπεται το έντυπο Ε3 της εφορίας το οποίο οριστικοποιείται εντός των επόμενων ημερών
 
Οριστικοποιείται εντός των επόμενων ημερών το έντυπο Ε3 της εφορίας το οποίο θα υποβληθεί φέτος από περίπου 1,4 ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και αγρότες. Το έντυπο βρίσκεται εδώ και αρκετές εβδομάδες σε δημόσια διαβούλευση και πλέον ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Οι επαγγελματίες, θα πρέπει να γνωρίζουν από τώρα ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ηλεκτρονικό φακέλωμα τόσο των επαγγελματικών τραπεζικών τους λογαριασμών όσο και των δαπανών που θα εμφανίζονται ως επαγγελματικές. Ο στόχος των αλλαγών στα έντυπα είναι προφανής: να πιεστούν οι επιτηδευματίες ώστε να εμφανίσουν περισσότερα κέρδη και να αποφύγουν την… κατάχρηση στην εμφάνιση επαγγελματικών δαπανών.
 
Από τη στιγμή που συνδέθηκαν και οι ασφαλιστικές εισφορές με το δηλωθέν εισόδημα, το κίνητρο της φοροδιαφυγής για τους επαγγελματίες έγινε τεράστιο. Από το ύψος των κερδών εξαρτάται πλέον:
 

  • ο φόρος εισοδήματος
  • η εισφορά αλληλεγγύης
  • οι ασφαλιστικές εισφορές για κύρια ασφάλιση, επικούριση, υγειονομική περίθαλψη και εφάπαξ
  • Το επίδομα τέκνων,
  • Το δικαίωμα σε άλλα επιδόματα (π.χ επίδομα θέρμανσης κλπ)

 
Με δεδομένο το ισχυρό κίνητρο φοροδιαφυγής, το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, βάζουν στο μάτι μέσω του νέου εντύπου Ε3 όλες τις πιθανές πηγές φοροδιαφυγής. Η πρώτη και κύρια αλλαγή είναι το –για πρώτη φορά- φακέλωμα των επαγγελματικών λογαριασμών. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που χρησιμοποιούν περισσότερους από έναν λογαριασμούς, η φορολογική αρχή θέλει να γνωρίζει μέσα από τον ποιο τραπεζικό λογαριασμό πραγματοποιούνται οι συναλλαγές τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών. Έτσι ο έλεγχος διατάξεων της φορολογικής νομοθεσίας όπως η υποχρεωτική πληρωμή της μισθοδοσίας αλλά και των συναλλαγών άνω των 500 ευρώ μέσω τράπεζας, θα γίνει πολύ πιο εύκολος.
 
Πλήρες φακέλωμα προωθείται και όσον αφορά στις επαγγελματικές δαπάνες. Πλέον, η καταγραφή θα γίνεται αναλυτικά ώστε οι ενδεχόμενες απότομες μεταβολές να αποτελούν επιχείρημα στα χέρια του ελεγκτή για έκδοση διαταγής ελέγχου. ΟΙ ξεχωριστοί κωδικοί στους οποίους θα δηλώνονται οι επιμέρους κατηγορίες δαπανών, είναι οι εξής:
 
προμήθειες διαχείρισης
 
έξοδα διαφήμισης
 
δαπάνες για ενημερωτικές ημερίδες
 
δαπάνες ταξιδιών,
 
έξοδα φιλοξενίας,
 
λήψη υπηρεσιών εξωτερικού
 
ενοίκια,
 
τηλεπικοινωνίες και ενέργεια
 
Το νέο έντυπο Ε3 επιφυλάσσει και ένα ακόμη φακέλωμα, αυτό του POS. Τον Μάρτιο τελειώνει η προθεσμία για την τοποθέτηση POS και για τα τελευταία επαγγέλματα. ΄Έτσι, μέσα από το έντυπο Ε3 οι φορολογικές αρχές θα μπορούν πολύ εύκολα να ελέγξουν το ποιος συμμορφώθηκε με την νέα επιταγή του νόμου και ποιος όχι.
 
FPRESS.GR

Σχετικές αναρτήσεις
Δηλώσεις Φορολογικού Έτους 2017

Καταληκτική προθεσμία υποβολής δηλώσεων φόρου μερισμάτων 15% για το φορολογικό έτος 2017

Επιμέλεια επιστημονική ομάδα Taxheaven Παραθέτουμε έναν βοηθητικό πίνακα που αφορά στις προθεσμίες απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου μερισμάτων, βασισμένο αφενός μεν, στο συνδυασμό των…
Δηλώσεις Φορολογικού Έτους 2017

Καταληκτικές προθεσμίες για όλες τις δηλώσεις και δόσεις καταβολής φόρου μετά την παράταση

Επιμέλεια Επιστημονική ομάδα TAXHEAVEN Με την απόφαση ΠΟΛ.1121/2018 παρατάθηκε η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (φυσικών και νομικών προσώπων). Οι νέες προθεσμίες, συμπεριλαμβανομένων και…
Ασφαλιστικά / ΕργατικάΔηλώσεις Φορολογικού Έτους 2017

Αλαλούμ με ΕΦΚΑ και αποδείξεις για κάλυψη αφορολόγητου

ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗ… ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Του Απόστολου Αλωνιάτη     Δυστυχώς άλλη  μια ακόμη φόρα οι φορολογούμενοι είναι χαμένοι στην μετάφραση από την…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου