Απόψεις/ΘέσειςΦορολογικά

Οδηγός λογιστικής – φορολογικής αντιμετώπισης αγροτικών επιδοτήσεων – ενισχύσεων

Συνάδελφοι επανέρχομαι στο θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων εν μέσω των υποχρεώσεων που καταβροχθίζουν τον καθημερινό μας χρόνο. Ως μάχιμος λογιστής στην επαρχία, με ότι αυτό συνεπάγεται, θα ήθελα να προσφέρω έναν οδηγό παραθέτοντας τις νομοθετικές διατάξεις όπως ισχύουν και πρακτικά παραδείγματα, για την αντιμετώπιση των αγροτικών επιδοτήσεων, επειδή πολλοί συνάδελφοι έχουν κυριολεκτικά μπερδευτεί από τα πολλά δημοσιεύματα που πολλές φορές έχουν αυθαίρετα συμπεράσματα χωρίς νομοθετική στήριξη επί των τιθέμενων θεμάτων.

1) ΜΥΦ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Οι αγροτικές επιδοτήσεις περιλαμβάνονται στις ΜΥΦ καθώς σύμφωνα με την ΠΟΛ.1078/17.3.2014 όπως ισχύει, δεν ανήκουν στις περιπτώσεις που εξαιρούνται από την υποβολή ΜΥΦ.
1.3. Συναλλαγές που εξαιρούνται Στις καταστάσεις πελατών και προμηθευτών δεν καταχωρούνται οι κατωτέρω συναλλαγές:

  • Οι πωλήσεις αγαθών ή υπηρεσιών από και προς την αλλοδαπή (ενδοκοινοτικές παραδόσεις ή αποκτήσεις αγαθών, ενδοκοινοτικές παροχές ή λήψεις υπηρεσιών, πωλήσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών από και προς τρίτες χώρες, παραδόσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών προς την αλλοδαπή στις οποίες επιβάλλεται Φ.Π.Α. ημεδαπής).
  • Τα ενοίκια ακινήτων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων. Αντίθετα, τα ενοίκια ακινήτων των οποίων η αξία επιβαρύνεται με Φ.Π.Α., όπως η μίσθωση χώρων της περίπτωσης δ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ν.2859/2000, συμπεριλαμβάνονται στις καταστάσεις πελατών και προμηθευτών.
  • Οι πωλήσεις εισιτήριων όλων των μεταφορικών μέσων (οδικών, σιδηροδρομικών, θαλάσσιων, εναέριων), στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αποδείξεις πώλησης εισιτηρίων (Α.Π.Ε.) και τα πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται γι’ αυτά.
  • Οι συνδρομές σε επαγγελματικές οργανώσεις και επαγγελματικά επιμελητήρια.

Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα

Σχετικές αναρτήσεις
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Φορολογικά

Φόρος υπεραξίας, από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας από επαχθή αιτία

Ο νέος φορολογικός νόμος 4172/2013, ήρθε και αναθεώρησε σχεδόν το σύνολο του προκατόχου του 2238/1994, φέρνοντας πολυάριθμες αλλαγές, αλλά και άπειρες ερμηνευτικές…
Ασφαλιστικά / ΕργατικάΦορολογικά

Tροποποιητική δήλωση ΦΜΥ (φόρου μισθωτών υπηρεσιών)

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο για εμάς τους λογιστές, όταν για κάποιο λόγο πρέπει να κάνουμε τροποποιητική δήλωση  ΦΜΥ (φόρου μισθωτών υπηρεσιών), είναι…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου