Απόψεις/ΘέσειςΦορολογικά

Τι φόρους θα πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις – Αναλυτικός οδηγός

Αυξημένους φόρους θα κληθούν να καταβάλουν φέτος οι επιχειρήσεις για τα κέρδη που είχαν το 2015. Ειδικότερα τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα που θα δηλωθούν φέτος από τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα φορολογηθούν με συντελεστή 29% πλέον παρακράτηση φόρου με συντελεστή 10% για τα διανεμόμενα κέρδη, ενώ τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία θα φορολογηθούν με συντελεστή 26% για κέρδη έως 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για το επιπλέον ποσό. Επισημαίνεται ότι η προκαταβολή φόρου ανέρχεται στο 100% για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες και 75% για τα λοιπά νομικά πρόσωπα και οντότητες.
Η «ΗτΣ» παρουσιάζει έναν αναλυτικό οδηγό για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων τον οποίο επιμελήθηκε ο Γιώργος Κορομηλάς, Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών.

  1. Αντικείμενο της φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων

 
assets LARGE t 942 44531716
α) Στα κέρδη των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων επιβάλλεται σε ετήσια βάση φόρος εισοδήματος.
β) Ως κέρδη, στα οποία επιβάλλεται ο φόρος, νοούνται τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως αυτά προσδιορίζονται με βάση το άρθρο 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.). Επισημαίνεται ότι, όλα τα έσοδα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες θεωρούνται έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, και συνεπώς τα κέρδη τους θεωρούνται κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα.
γ) Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων προσδιορίζονται με βάση τα άρθρα 21 έως και 28 του Κ.Φ.Ε., εκτός από τις περιπτώσεις όπου ορίζεται διαφορετικά στο Κεφάλαιο Β’ του Μέρους Τρίτου του , περί φορολογητέου εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.
δ) Τα ανωτέρω αναφερόμενα εφαρμόζονται:
αα) Σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που έχουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα.
 
Επιμέλεια: Γιώργος Α. Κορομηλάς Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ημερήσια του Σαββάτου
Δείτε την συνέχεια ΕΔΩ

Σχετικές αναρτήσεις
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Φορολογικά

Φόρος υπεραξίας, από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας από επαχθή αιτία

Ο νέος φορολογικός νόμος 4172/2013, ήρθε και αναθεώρησε σχεδόν το σύνολο του προκατόχου του 2238/1994, φέρνοντας πολυάριθμες αλλαγές, αλλά και άπειρες ερμηνευτικές…
Ασφαλιστικά / ΕργατικάΦορολογικά

Tροποποιητική δήλωση ΦΜΥ (φόρου μισθωτών υπηρεσιών)

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο για εμάς τους λογιστές, όταν για κάποιο λόγο πρέπει να κάνουμε τροποποιητική δήλωση  ΦΜΥ (φόρου μισθωτών υπηρεσιών), είναι…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου