ΑρθρογραφίαΔελτία Τύπου / ΑνακοινώσειςΔιάφοραΦορολογικά

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Ε9 και το σύνολο των φορολογικών υποχρεώσεων της παρούσας φάσης

Άντε και του χρόνου. Πάει και αυτή η φορολογική χρονιά και πάμε τώρα για άλλα. Κατάθεση εντύπου Ε9, έως τις 15/9 για τα φυσικά πρόσωπα και 30/11 για τα νομικά, συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών, ισοζύγια για τα Γ κατηγορίας βιβλία (από 30/9) και μια σειρά φορολογικές υποχρεώσεις που πήγαν πίσω λόγο της καθυστέρησης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με υπαιτιότητα του ίδιου του υπουργείου.
Πληρωμή των φόρων
Με την ευκαιρία να θυμίσουμε ότι η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και  η πρώτη δόση των Φόρων Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) 2011 και 2012, μπορούν να πληρωθούν έως την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013 χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Μάλιστα για όσους θα πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος μέχρι την Παρασκευή μετρητά θα έχουν και την σχετική έκπτωση της εφάπαξ πληρωμής, ύψους 1,5%.
Όσοι τυχεροί έλαβαν το εκκαθαριστικό μέσα στον Αύγουστο, με ημερομηνία έκδοσης Ιουλίου, θα πληρώσουν το φόρο σε τρεις δόσεις (Αύγουστος – Οκτώβριο – Δεκέμβριο). Σε δύο δόσεις θα πληρώσουν όσοι λάβουν εκκαθαριστικό με ημερομηνία Αυγούστου (πληρωμή 30 Σεπτεμβρίου και 30 Νοεμβρίου) και Σεπτεμβρίου (πληρωμή 31 Οκτωβρίου και 31 Δεκεμβρίου). Σε μία δόση θα πληρώσουν όσοι λάβουν το εκκαθαριστικό με ημερομηνία Οκτωβρίου και  πέρα.
Σε κάθε περίπτωση όσοι πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν την έκπτωση του 1,5%. Η εκπρόθεσμη πληρωμής της δόσης συνεπάγεται προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
Αντίθετα ο ΦΑΠ εξοφλείται σε 7 μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση 31 Αύγουστου (6 Σεπτεμβρίου με την παράταση) και τελευταία την 28 Φεβρουαρίου 2014.
Η εφάπαξ πληρωμή δεν έχει την έκπτωση του 1,5%.
Αν κάποια δόση καταστεί ληξιπρόθεσμη , μπορεί ο φορολογούμενος να ζητήσεις την υπαγωγή του συνόλου του ποσού σε 12 μήνη ρύθμιση.
Διορθώσεις ΦΑΠ 2011 -2012
Με απόφαση του υφυπουργού οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, επεκτάθηκε σε τέσσερεις μήνες, από δυο που ήταν μέχρι σήμερα,  η δυνατότητα της διόρθωσης, χωρίς πρόστιμο, των λαθών που θα παρατηρηθούν στα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΦΑΠ 2011 – 2012.
Πρακτικά όσοι παρατηρήσουν λάθη στα εκκαθαριστικά μπορούν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για διόρθωση και τροποποιητικό Ε9, που θα παρουσιάζει την πραγματική κατάσταση  της ακίνητης περιουσίας τους.
Αυτή την στιγμή η διαδικασία αυτή γίνεται στις Δ.Ο.Υ. μόνο, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σύμφωνα με πληροφορίες σύντομα ηλεκτρονικά θα μπορούν οι φορολογούμενοι να διορθώνουν τα εκκαθαριστικά Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011 και 2012, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη εφαρμογή.
Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης ανέφερε μέσω twitter ότι η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Η εφαρμογή βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία και μέσα στις επόμενες ημέρες θα δοθεί προς χρήση στο κοινό.
Υποβολή του Ε9
Όπως είπαμε, μέχρι 15/9 θα πρέπει να υποβληθεί το έντυπο Δήλωσης Στοιχειών Ακινήτων , κοινώς Ε9.
Από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι η δήλωση στοιχειών ακινήτων (Ε9) υποβάλλεται μόνο στην περίπτωση που υπάρχει μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του φορολογουμένου κατά το προηγούμενο έτος.
Ειδικά για το έτος 2013, όπως ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις (άρ.19 ν. 4110/2013), οι φορολογούμενοι οι οποίοι, κατά την 1.1.2013, έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού υποχρεούνται να ελέγξουν ηλεκτρονικά, μέχρι 15.9.2013, την περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (“Υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9”)  προκειμένου να τη συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν.
Πρακτικά δηλαδή θα κατατεθεί, για άλλη μια φορά, από το σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων, μιας και έχει διαπιστωθεί ότι οι φορολογούμενοι έχουν και κάποια ακίνητη περιουσία (αγροτεμάχιο) στο χωριό. Ουσιαστικά μόνο όσοι έχουν μόνο ένα διαμέρισμα, που το απέκτησε μέχρι 31/12/2011, δεν είναι υποχρεωμένοι να μπουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9.
Αν όμως μπει κάνεις για να οριστικοποιήσει τα αγροκτήματα που έχει ,υποχρεωτικά θα πρέπει να συμπληρώσει και τα άλλα στοιχεία στον πίνακα 1 (οικόπεδα εντός σχεδίου και κτήρια), τουλάχιστον όσο αφορά τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και τον Ταχυδρομικό Κώδικα του ακινήτου, έχουν δεν έχουν αλλαγές σε αυτά. Αν δεν το κάνουν δεν προχωράει η οριστικοποίηση.
Τα νέα στοιχεία που ζητάει η εφαρμογή , πέρα από τον αριθμό παροχής ρεύματος.
α) ο 12ψήφιος Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), προσωρινός ή οριστικός, εφόσον υπάρχει,
β) η επιφάνεια των κατοικιών – μονοκατοικιών, αποθηκών, γεωργικών κτισμάτων επαγγελματικών στεγών ή άλλων ειδικών κτηρίων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίου καθώς και το σύνολο της επιφανείας τους.
γ) το μήκος της πρόσοψης ή το άθροισμα των προσόψεων της επαγγελματικής στέγης ή του οικοπέδου.
Στις «ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ» της δήλωσης στοιχείων ακινήτων υποχρεωτικά αναγράφεται:
i. Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής ακινήτου που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του υπόχρεου, ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης καθώς και το ονοματεπώνυμο και η έδρα του συμβολαιογράφου.
ii. Σε περίπτωση εισαγωγής κληρονομιαίων ακινήτων αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. ή η ταυτότητα και το ονοματεπώνυμο του αποβιώσαντος καθώς και η ημερομηνία θανάτου αυτού.
iii. Σε περίπτωση μεταβολής που επήλθε σε ακίνητο εντός του έτους 2012, αναγράφονται η ημερομηνία και ο οικείος αριθμός του παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κ.λπ.) που αποδεικνύει τη μεταβολή. (Σχετική η ΠΟΛ.1175/10.7.2013)
Δήλωση ημιυπαίθριων και αυθαιρέτων
Πολλά ακούστηκαν  και γράφτηκαν σχετικά με την δήλωση των ημιυπαίθριων και αυθαιρέτων στο Ε9 του2013.
Σαν newmoney σας είχαμε ενημερώσει από τις 23/7/2013 σχετικά με το θέμα αυτό. (Νέος φορολογικός πονοκέφαλος με το Ε9 όπου γράφονται και τα “τακτοποιημένα” αυθαίρετα – αναλυτικά παραδείγματα. | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/18267/neos-forologikos-ponokefalos-me-e9-… )
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το  υπουργείο οικονομικών, που επιβεβαιώνει το άρθρο μας.
«Σχετικά με δημοσιεύματα για τον τρόπο δήλωσης αυθαίρετων και ημιυπαίθριων χώρων στη δήλωση Ε9
29 | 08 | 2013
Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τον τρόπο δήλωσης αυθαίρετων και ημιυπαίθριων χώρων στη δήλωση Ε9, από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται πως το αρμόδιο τμήμα Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας δεν έχει προβεί σε ανακοινώσεις προς τον τύπο, όπως παρουσιάζεται.
Παρόλα αυτά και για την αποφυγή παρερμηνειών και λαθών κατά τη συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9, όσον αφορά αυθαίρετους και τακτοποιούμενους χώρους, διευκρινίζεται ότι:Τα κτίσματα των ακινήτων πρέπει να αναγράφονται στη δήλωση Ε9 σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση (σχετ. η ΠΟΛ 1001/2005 και η ΠΟΛ 1047/2005 Υπ. Οικ.)Ειδικά, όμως, οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι που τακτοποιήθηκαν με το ν.3843/2010, οι οποίοι δεν είχαν αναγραφεί στη δήλωση Ε9, δεν απαιτείται να αναγραφούν, εκτός αν για κάποια άλλη αιτία απαιτείται η δήλωσή τους (π.χ. αλλαγή εμπράγματου δικαιώματος, μεταβίβαση, αλλαγή ποσοστών συνιδιοκτησίας κ.λπ.). Οι βοηθητικοί χώροι που μετατράπηκαν σε χώρους κύριας χρήσης με το ν.3843/2010, εφόσον είχαν δηλωθεί ως βοηθητικοί χώροι, δεν απαιτείται να αναγραφούν ως χώροι κύριας χρήσης, εκτός αν για κάποια άλλη αιτία απαιτείται η αναγραφή τους, όπως ανωτέρω. Εφόσον όμως δεν είχαν δηλωθεί ούτε ως βοηθητικοί χώροι, απαιτείται η αναγραφή τους από το επόμενο έτος της ημερομηνίας βεβαίωσης της πολεοδομίας για την πληρότητα του φακέλου τακτοποίησης (σχετ. η ΠΟΛ1126/2011 εγκύκλιος).Τα κτίσματα που τακτοποιήθηκαν με το ν.4014/2011, αναγράφονται στη δήλωση Ε9 από το επόμενο έτος της υποβολής δήλωσης τακτοποίησης. Με την ευκαιρία αυτή υπενθυμίζεται ότι: α) η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 λήγει, για τα φυσικά πρόσωπα, τη 15η Σεπτεμβρίου 2013 και, για τα νομικά πρόσωπα, την 30ή Νοεμβρίου 2013. Υπενθυμίζεται ότι τα φυσικά πρόσωπα υποβάλλουν δήλωση μόνο στην περίπτωση που υπάρχει μεταβολή της περιουσιακής τους κατάστασης κατά το προηγούμενο έτος. Ειδικά, όμως, για το έτος 2013, οι φορολογούμενοι οι οποίοι, κατά την 1.1.2013, έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού υποχρεούνται να ελέγξουν ηλεκτρονικά την περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (“Υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9”), προκειμένου να τη συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν .β) η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης φόρου ακίνητης περιουσίας λήγει την 30ή Αυγούστου 2013. Στην περίπτωση που δεν έχουν παραληφθεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα, μπορούν να εκτυπωθούν μέσω της ιστοσελίδας της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr).
Παρόλα αυτά και για την αποφυγή παρερμηνειών και λαθών κατά τη συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9, όσον αφορά αυθαίρετους και τακτοποιούμενους χώρους, διευκρινίζεται ότι:
Τα κτίσματα των ακινήτων πρέπει να αναγράφονται στη δήλωση Ε9 σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση (σχετ. η ΠΟΛ 1001/2005 και η ΠΟΛ 1047/2005 Υπ. Οικ.)
Ειδικά, όμως, οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι που τακτοποιήθηκαν με το ν.3843/2010, οι οποίοι δεν είχαν αναγραφεί στη δήλωση Ε9, δεν απαιτείται να αναγραφούν, εκτός αν για κάποια άλλη αιτία απαιτείται η δήλωσή τους (π.χ. αλλαγή εμπράγματου δικαιώματος, μεταβίβαση, αλλαγή ποσοστών συνιδιοκτησίας κ.λπ.). Οι βοηθητικοί χώροι που μετατράπηκαν σε χώρους κύριας χρήσης με το ν.3843/2010, εφόσον είχαν δηλωθεί ως βοηθητικοί χώροι, δεν απαιτείται να αναγραφούν ως χώροι κύριας χρήσης, εκτός αν για κάποια άλλη αιτία απαιτείται η αναγραφή τους, όπως ανωτέρω. Εφόσον όμως δεν είχαν δηλωθεί ούτε ως βοηθητικοί χώροι, απαιτείται η αναγραφή τους από το επόμενο έτος της ημερομηνίας βεβαίωσης της πολεοδομίας για την πληρότητα του φακέλου τακτοποίησης (σχετ. η ΠΟΛ1126/2011 εγκύκλιος).
Τα κτίσματα που τακτοποιήθηκαν με το ν.4014/2011, αναγράφονται στη δήλωση Ε9 από το επόμενο έτος της υποβολής δήλωσης τακτοποίησης.
Με την ευκαιρία αυτή υπενθυμίζεται ότι:
α) η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 λήγει, για τα φυσικά πρόσωπα, τη 15η Σεπτεμβρίου 2013 και, για τα νομικά πρόσωπα, την 30ή Νοεμβρίου 2013. Υπενθυμίζεται ότι τα φυσικά πρόσωπα υποβάλλουν δήλωση μόνο στην περίπτωση που υπάρχει μεταβολή της περιουσιακής τους κατάστασης κατά το προηγούμενο έτος. Ειδικά, όμως, για το έτος 2013, οι φορολογούμενοι οι οποίοι, κατά την 1.1.2013, έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού υποχρεούνται να ελέγξουν ηλεκτρονικά την περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (“Υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9”), προκειμένου να τη συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν.
β) η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης φόρου ακίνητης περιουσίας λήγει την 30ή Αυγούστου 2013. Στην περίπτωση που δεν έχουν παραληφθεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα, μπορούν να εκτυπωθούν μέσω της ιστοσελίδας της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr).»
Συμπληρώνοντας αυτό το μικρό αφιέρωμα στο έντυπο Ε9, παραθέτουμε ορισμένες βασικές, που αφορούν τα ακίνητα και την Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων (Πηγή: Φόροι 2013, Εκδόσεις PROSVASIS AEBE, Συγγ. Χάρης Τσοχαντάρης, Απ. Αλωνιάτης)
 
Δείτε την συνέχεια

Σχετικές αναρτήσεις
Δελτία Τύπου / ΑνακοινώσειςΔιάφορα

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση από την ΕΛΦΕΕ Ρόδου

Ευχόμαστε το μήνυμα της Ανάστασης να δίνει δύναμη και ελπίδα και όλοι μαζί να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το παρόν και το μέλλον…
ΧρήσιμαΔήμος ΡόδουΔιάφορα

Πληρωμή του τέλους Παρεπιδημούντων μέσω της πλατφόρμας «ΤΗΛΕΔΗΜΟΣ» του Δήμου Ρόδου

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «ΤΗΛΕΔΗΜΟΣ» https://www.teledimos.gr/ του Δήμου Ρόδου, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν το τέλος 0,5% – Παρεπιδημούντων με…
Αρθρογραφία

Νησιά, οι συνοδοιπόροι της ζωής

Στην ελληνική πολιτική ζωή η αναφορά στις εύλογες απαιτήσεις των μόνιμων κατοίκων των νησιών είναι ελάχιστη ενώ η προσπάθεια στήριξής τους δεν επαρκεί.
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου