ΑρθρογραφίαΦορολογικά

Παροχή σε είδος ασφαλιστικών εισφορών εταίρων σε προσωπικές εταιρείες

Το ερώτημα μου είναι το εξής. Μια προσωπική εταιρεία πληρώνει τα ασφαλιστικά ταμεία των μελών της π.χ. OAEE στο 2014. Δεν δίνει καμία αμοιβή. Αποτελεί παροχή σε είδος αυτή η πληρωμή η όχι; Σημειώνεται ότι τα εν λόγω ποσά δεν επιστρέφονται από τα μέλη στην εταιρεία.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στην περίπτωση κατά την οποία, οι ασφαλιστικές εισφορές των μελών μιας προσωπικής εταιρείας (ΟΕ, ΕΕ κ.λπ.) καταβάλλονται από το νομικό πρόσωπο, θα θεωρούνται παροχές σε είδος για το φυσικό πρόσωπο, ενώ, κατά την γνώμη μας, πιθανότατα θα πρέπει να  αναμορφώνονται φορολογικά, δεδομένου ότι ναι μεν πρόκειται για προβλεπόμενο από τον ΚΦΕ, έξοδο, ως παροχή σε είδος, ωστόσο καταβάλλονται καθ υπέρβαση του κυρίως εξόδου που είναι οι αμοιβές.
Η εταιρεία θα πρέπει να είναι σε θέση να στηρίξει την άποψη ότι η καταβολή αυτή γίνεται προς το συμφέρον της (περ. α, άρθρου 22, ΚΦΕ).
Προφανώς, ολόκληρο το ποσό θα συνιστά παροχή σε είδος, αν δεν εμπίπτει στον περιορισμό των 300 ευρώ, ετησίως.
Τα στοιχεία αυτά υποβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο, από την εταιρεία, στη βάση της ΓΓΠΣ, στο τέλος του έτους (εφαρμογή «βεβαιώσεις αποδοχών» κωδ. 15-Παροχές σε είδος του άρθρου 13 του Ν. 4172/2013).
Τέλος, ενδέχεται να αποφασίσει η εταιρεία να καταβάλλει αυτά τα ποσά των εισφορών εμμέσως, απλώς αυξάνοντας το ύψος των αμοιβών (σε περίπτωση που δίνονται αμοιβές). Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι αμοιβές αυτές εκπίπτουν φορολογικά, εφόσον οι δικαιούχοι – εταίροι παρέχουν υπηρεσίες διαχειρίσεως ή/και εκπροσωπήσεως της εταιρείας (βλ. Πολ. 1139/2015).
Πηγή : www.epixeirisi.gr

Σχετικές αναρτήσεις
Αρθρογραφία

Νησιά, οι συνοδοιπόροι της ζωής

Στην ελληνική πολιτική ζωή η αναφορά στις εύλογες απαιτήσεις των μόνιμων κατοίκων των νησιών είναι ελάχιστη ενώ η προσπάθεια στήριξής τους δεν επαρκεί.
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Φορολογικά

Φόρος υπεραξίας, από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας από επαχθή αιτία

Ο νέος φορολογικός νόμος 4172/2013, ήρθε και αναθεώρησε σχεδόν το σύνολο του προκατόχου του 2238/1994, φέρνοντας πολυάριθμες αλλαγές, αλλά και άπειρες ερμηνευτικές…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου