ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑΓνωσιακή βάση και forum λογιστικής θεματολογίας

Φορολογικά

ΠΟΦΕΕ νεώτερο Δελτίο Τύπου αναφορικά με τις εναπομείνουσες δηλώσεις

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ 
ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ  ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Ιουλιανού 42 – 46   ΑΘΗΝΑ  Τ.Κ.104 34
Τηλ.: 210-8253445 – FAX: 210-8253446
E – mail: [email protected] Ιστοσελίδα: www.pofee.gr
ΑΠ. ΑΝΑΓ. ΠΟΛ. ΠΡΩΤ. ΑΘΗΝΩΝ 2923/94 ΚΑΙ ΑΡ. ΚΑΤ. 545/4787/94
 
Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. κατανοώντας την αγωνία όλων των συναδέλφων και των ενώσεων που από την αρχή της φετινής φορολογικής περιόδου, -η οποία άρχισε με καθυστέρηση 48 ημερών για να συνεχισθεί μέχρι και την τελευταία ημέρα χωρίς την απουσία των γνωστών τεχνικών προβλημάτων-, ζήτησε με έμφαση από την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπ. Οικονομικών και την ηγεσία της ΓΓΠΣ αντί παρατάσεις, να τηρηθεί ο χρόνος των πέντε μηνών που όριζε ο νόμος και να λειτουργεί το σύστημα των εφαρμογών χωρίς προβλήματα.
Παρά ταύτα στις 14 Ιουλίου οι συνάδελφοι ξεπερνώντας κάθε ανθρώπινη αντοχή με ξενύχτια και εξαντλητικά ωράρια έδειξαν τον επαγγελματισμό τους για να σημειωθεί το ανεπανάληπτο ρεκόρ της υποβολής 5.816.000 δηλώσεων και όπως ήταν φυσικό οι δυσκολίες δεν επέτρεψαν να υποβληθεί το 1-1,5% του συνολικού αριθμού των δηλώσεων.
Για το μείζον αυτό  θέμα που ανέκυψε μετά το κλείσιμο της εφαρμογής, η Π.Ο.Φ.Ε.Ε., κήρυξε συναγερμό και σε συνεργασία με το προεδρείο της μεγαλύτερης ένωσης της (Ε.Φ.Ε.Ε.Α.), αλλά και των υπολοίπων συλλόγων σε πανελλαδικό επίπεδο που κινητοποιήθηκαν άμεσα, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους , προκειμένου να βρεθούν οι λύσεις εκείνες που θα ελαχιστοποιήσουν τις όποιες επιβαρύνσεις.
Το Δ.Σ., αφού συγκέντρωσε τις παρατηρήσεις και τα αιτήματα όλων των συναδέλφων έθεσε υπόψη των αρμοδίων την υπάρχουσα κατάσταση και τους έφερε προ των ευθυνών τους. Αποτέλεσμα της καθολικής αυτής πίεσης ήταν η υπαναχώρησή τους που εκφράστηκε με την δέσμευση ότι θα υπάρξει άμεση λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.
Μεταξύ των άμεσων ενεργειών προχώρησε στην υποβολή σχετικών προτάσεων και απαίτησε την άμεση λύση τους ώστε να επανέλθει η ηρεμία στις τάξεις των συναδέλφων λογιστών-φοροτεχνικών που τις τελευταίες ημέρες έχουν χάσει πραγματικά τον ύπνο τους.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, καταλυτικό ρόλο στην αποσυμπίεση της όλης κατάστασης έπαιξε εκτός των άλλων και η νέα Γ.Γ.Δ.Ε., η οποία ενέκυψε αμέσως στους προβληματισμούς και τα δίκαια αιτήματά μας, κατανοώντας πλήρως την υφιστάμενη κατάσταση, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό  στην καλλιέργεια ενός κλίματος αμοιβαίας συνεργασίας.
Σύμφωνα λοιπόν με τη διαβεβαίωση των αρμόδιων στελεχών του Υπ. Οικ., έχει δρομολογηθεί σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα στη βουλή, σύμφωνα με την οποία θα ρυθμίζεται αφενός μεν, το ζήτημα του κωδ. 049 και των ιατρικών δαπανών, αφετέρου δε, θα θεσπίζεται ένα μικρό πρόστιμο για τις πιστωτικές ή τις μηδενικές δηλώσεις.
Συνεπώς,
οι αποδείξεις που θα συμπεριληφθούν στον κωδ. 049 των εκπρόθεσμων αυτών δηλώσεων θα λαμβάνονται υπόψη κατά την εκκαθάρισή τους
και για όσες εκπρόθεσμες δηλώσεις υποβληθούν με αποτέλεσμα εκκαθάρισης μηδενικό ή πιστωτικό, θα επιβάλλεται ένα μικρό αυτοτελές πρόστιμο.
Το πρόστιμο αυτό που θα καθοριστεί και θα είναι πολύ μικρότερο από όσο προβλέπεται βάσει των ισχυουσών διατάξεων, θα καταβάλλεται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. όπου θα εκδίδεται και η σχετική ταυτότητα οφειλής.
Στις πράξεις διοικητικού προσδιορισμού του φόρου για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις με χρεωστικό υπόλοιπο που θα υποβληθούν, θα υπολογίζεται αυτόματα από το σύστημα και η προσαύξηση 1% λόγω εκπροθέσμου.  
Σε κάθε περίπτωση θα σας ενημερώσουμε εκ νέου για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Σχετικές αναρτήσεις
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Φορολογικά

Φόρος υπεραξίας, από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας από επαχθή αιτία

Ο νέος φορολογικός νόμος 4172/2013, ήρθε και αναθεώρησε σχεδόν το σύνολο του προκατόχου του 2238/1994, φέρνοντας πολυάριθμες αλλαγές, αλλά και άπειρες ερμηνευτικές…
Ασφαλιστικά / ΕργατικάΦορολογικά

Tροποποιητική δήλωση ΦΜΥ (φόρου μισθωτών υπηρεσιών)

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο για εμάς τους λογιστές, όταν για κάποιο λόγο πρέπει να κάνουμε τροποποιητική δήλωση  ΦΜΥ (φόρου μισθωτών υπηρεσιών), είναι…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου