Διάφορα

Προγράμματα επιμόρφωσης εργοδοτών επιχειρήσεων: Τεχνικοί Ασφαλείας / Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων

Σας ενημερώνουμε ότι το ΕΒΕΔ σε συνεργασία με το ΚΕΚ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, διοργανώνει προγράμματα επιμόρφωσης εργοδοτών επιχειρήσεων Γ κατηγορίας, (χαμηλής επικινδυνότητας), καθώς και πρόγραμμα εκπαίδευσης με αντικείμενο κατάρτισης «υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων», με πιστοποίηση ΕΦΕΤ.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, που απασχολούν προσωπικό στα γραφεία τους, αλλά και για τους πελάτες τους (σαν εργοδότες), εφόσον επιθυμούν να ασκήσουν οι ίδιοι καθήκοντα τεχνικού ασφαλείας, να συμπληρώσουν τις αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος επιμόρφωσης και να τις αποστείλουν ηλεκτρονικά στο site : www.katartisi-pnai.gr.
Όπως γνωρίζετε, βάσει του ΠΔ 17/1996, όλες οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να παρέχουν υπηρεσίες τεχνικού ασφαλείας, σε κάθε περίπτωση απασχόλησης προσωπικού, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων.
Επίσης η ευθύνη μας ως Λογιστές – Φοροτεχνικοί κατά την υποβολή των πινάκων προσωπικού του άρθ.16 του Ν.2874/2000, τους οποίους και συνυπογράφουμε, είναι πέρα των άλλων στοιχείων που συμπληρώνουμε και η αναφορά ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
Ο νόμος 3850/2010 «Κύρωση του Κώδικα νόμων για την υγεία και στην ασφάλεια των εργαζομένων», ήλθε να ενσωματώσει (και να καταργήσει) τα βασικά νομοθετήματα που αναφέρονταν στις υπηρεσίες τεχνικού ασφαλείας και ιατρού εργασίας, τα οποία ήταν:
1. Ν. 1568/85 (ΦΕΚ 177/Α/85) «Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων»
2. Π.Δ. 294/88 (ΦΕΚ 138/Α/88) «Ελάχιστος χρόνος απασχόλησης τεχνικού ασφάλειας και γιατρού εργασίας, επίπεδο γνώσεων και ειδικότητα τεχνικού ασφαλείας για τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του άρθρου 1 του Ν.1568/85″
3. Π.Δ. 17/96 (ΦΕΚ 11/Α/96) «Μέτρα για την βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία σε συμμόρφωση με τις οδηγίες 89/391/ΕΟΚ και 91/383/ΕΟΚ»
4. Π.Δ. 159/99 (ΦΕΚ157/Α/3-8-99) «Μέτρα για την βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων κλπ (τροποποίηση Π.Δ. 17/96)»
Με τον Ν.3850/2010, καθίσταται σαφές ότι:
Υποχρέωση απασχόλησης τεχνικού ασφαλείας έχουν όλες ανεξαρτήτως οι επιχειρήσεις, που απασχολούν έστω και ένα άτομο (προγενέστερη αναφορά στο Π.Δ. 17/1996).
Επειδή λοιπόν, η άγνοια νόμου , δεν είναι αποδεκτή από την Ελληνική νομοθεσία, και επειδή σ υ ν υ π ο γ ρ ά φ ο ν τ α ς ή υποβάλλοντας εμείς σαν Λογιστές – Φοροτεχνικοί ηλεκτρονικά την κατάσταση προσωπικού του άρθρου 16, του Ν.2874/2000, αποδεδειγμένα γνωρίζουμε την σχετική υποχρέωση των εργοδοτών, και επειδή πολλοί πίνακες προσωπικού (σε ηλεκτρονική υποβολή) έχουν ήδη υποβληθεί με συμπλήρωση στο πεδίο «τεχνικός ασφαλείας», τα στοιχεία του ίδιου του επιχειρηματία με πρωτόκολλο 1 και ημερομηνία κατάθεσης την ημερομηνία υποβολής του πίνακα, ελλοχεύει ο κίνδυνος συνεπειών λόγω «ψευδούς δήλωσης», αν ο επιχειρηματίας δεν έχει παρακολουθήσει τα σεμινάρια, που οργάνωσε κάποτε το ΕΒΕΔ για να μπορεί να υπογράφει και σαν τεχνικός ασφαλείας τον πίνακα προσωπικού.
Ειδικότερα, αν η επιχείρηση είναι μη υπόχρεη, τότε η αναφορά στον επιχειρηματία ως τεχνικό ασφαλείας δεν προκαλεί τυπικές συνέπειες (μόνο ουσιαστικές αν γίνει ατύχημα και επακολουθήσουν εγκλήσεις, αγωγές και μηνύσεις).
Αν όμως η επιχείρηση είναι υπόχρεη, τότε η αναφορά στον επιχειρηματία αποκτά βαρύνουσα σημασία, διότι θα πρέπει πρωτίστως να είναι κάτοχος σχετικής αδείας κατάρτισης και κατοχής προσόντων τεχνικού ασφαλείας (από τα σεμινάρια που πραγματοποίησε το Ε.Β.Ε.Δ, όπως προείπαμε).
Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή δεν έχει τέτοιο πιστοποιητικό, (ούτε και τεχνικό ασφαλείας) αλλά εμείς τον αναφέραμε ως τεχνικό ασφαλείας, τότε θα πρέπει να κληθεί αμέσως ο επιχειρηματίας να προσλάβει τεχνικό ασφαλείας με συμφωνητικό, ούτως ώστε να κατατεθεί νέος πίνακας με μεταβολή ως προς τον τεχνικό ασφαλείας, για να είμαστε καλυμμένοι σαν Λ/Φ, από τους κινδύνους που εγκυμονούν, σε περίπτωση ατυχήματος.
Για τη διευκόλυνση του έργου μας, παραθέτουμε όλα τα άρθρα του σχετικού νόμου.
Δείτε το σχετικό δελτίο τύπου του ΕΒΕΔ

Σχετικές αναρτήσεις
Δελτία Τύπου / ΑνακοινώσειςΔιάφορα

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση από την ΕΛΦΕΕ Ρόδου

Ευχόμαστε το μήνυμα της Ανάστασης να δίνει δύναμη και ελπίδα και όλοι μαζί να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το παρόν και το μέλλον…
ΧρήσιμαΔήμος ΡόδουΔιάφορα

Πληρωμή του τέλους Παρεπιδημούντων μέσω της πλατφόρμας «ΤΗΛΕΔΗΜΟΣ» του Δήμου Ρόδου

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «ΤΗΛΕΔΗΜΟΣ» https://www.teledimos.gr/ του Δήμου Ρόδου, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν το τέλος 0,5% – Παρεπιδημούντων με…
Διάφορα

Υποβάλετε τις προτάσεις σας προς την ΠΟΦΕΕ

Αγαπητά μέλη της ΕΛΦΕΕ Ρόδου, Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε ) το μοναδικό Συνδικαλιστικό Όργανο του κλάδου μας, με έδρα…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου