ΑρθρογραφίαΦορολογικά

Συντελεστές ΦΠΑ αγαθών και υπηρεσιών από 1-6-2016. Προσαρμογές μηχανών και έκδοσης στοιχείων

Άρθρο του Δημ. Σταματόπουλου: Συντελεστές ΦΠΑ αγαθών και υπηρεσιών από 1-6-2016. Προσαρμογές μηχανών και έκδοσης στοιχείων

Συντελεστές ΦΠΑ αγαθών και υπηρεσιών από 1-6-2016. Προσαρμογές μηχανών και έκδοσης στοιχείων.

1. Με το άρθρο 52 του ν. 4389/27.5.2016 αλλάζει από 1-6-2016 και στο εξής, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ από 23 σε 24%.

Δεν υπάρχουν μετατάξεις αγαθών ή υπηρεσιών από τους μειωμένους συντελεστές προς τον κανονικό συντελεστή.

1.1. Οι συντελεστές ΦΠΑ διαμορφώνονται από 1-6-2016 ως εξής:

α) Ο κανονικός συντελεστής αυξάνεται σε 24%, 

β) Ο μειωμένος συντελεστής που εφαρμόζεται για τα αγαθά και τις υπηρεσίες του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ παραμένει 13%, 

γ) Ο υπερμειωμένος συντελεστής για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ, παραμένει 6%. 

1.2. Νησιά του Αιγαίου. Σταδιακή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών κατά 30%:

1.2.1. Στα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο από 1.6.2016 και στο εξής, καταργείται η μείωσηκατά 30% του συντελεστή ΦΠΑ και ο υπερμειωμένος συντελεστής από 4% ορίζεται σε 6%, ο μειωμένος από 9% σε 13% και ο κανονικός από 16% σε 24%.

Έτσι τα νησιά αυτά προστέθηκαν στα νησιά της Ρόδου, Σαντορίνης, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου και Σκιάθου τα οποία είχαν χάσει το προνόμιο των μειωμένων συντελεστών από 1-10-2015.

1.2.2. Τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου π.χ. Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Λήμνος, Κάλυμνος, Άγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Φούρνοι, Οινούσσες, Κως, Σαμοθράκη,  Σάμος, Νίσυρος, Πάτμος, Λειψοί, Λέρος, Σύμη, Νίσυρος, Τήλος, Κάσος,  Αστυπάλαια, Καστελόριζο, Χάλκη, Αμοργός, Ίος, Ανάφη, Κίμωλος, Φολέγανδρoς, Σέριφος, Σίκινος, Κύθνος,  Σκόπελος και λοιπά μη κατονομαζόμενα νησιά του Αιγαίου (πλην Κρήτης Ευβοίας και Αργοσαρωνικού), διατηρούν τη μείωση  κατά 30%  των συντελεστών ΦΠΑ (μέχρι 31-12-2016 όπως έχει αναφερθεί).

Οι συντελεστές αυτών των νησιών  είναι:

α) ο κανονικός συντελεστής αυξάνεται σε 17% (από 16%), 

β) ο μειωμένος συντελεστής που εφαρμόζεται για τα αγαθά και τις υπηρεσίες του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ παραμένει 9%, 

γ) ο υπερμειωμένος συντελεστής για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες του Παραρτήματος Ill του Κώδικα ΦΠΑ, παραμένει 4%. 

1.2.3. Για τα  λοιπά θέματα και λεπτομέρειες σχετικά με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, ισχύουν οι οδηγίες που έχουν δοθεί με την ΠΟΛ. 1224/2015.

2. Έκδοση στοιχείων με τους νέους συντελεστές ΦΠΑ

Οποιοδήποτε στοιχείο εκδίδεται με ημερομηνία έκδοσης την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων συντελεστών και εφεξής, δηλαδή από 1-6-2016 και μετά, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές, ανεξάρτητα αν αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα.

Σε πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται από την 1-6-2016 και αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν την ημερομηνία αυτή,υπολογίζεται ΦΠΑ με τους νέους συντελεστές.

Εφόσον συντρέχει λόγος έκδοσης παραστατικού για την ακύρωση συναλλαγής, (π.χ. λογιστικού σημειώματος, κλπ), πρέπει να αναγράφεται σε αυτό ο ίδιος συντελεστής ΦΠΑ που είχε η αρχική συναλλαγή, ανεξάρτητα της ημερομηνίας έκδοσής του, δεδομένου ότι, στην περίπτωση αυτή ακυρώνεται η συναλλαγή στο σύνολό της.  Σχετ. ΠΟΛ. 1061/24-5-2016

3. Προσαρμογή μηχανογραφικών συστημάτων και ταμειακών μηχανών

Για την προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων και των φορολογικών ταμειακών μηχανών στους νέους συντελεστές οι οδηγίες που δίνονται κάθε φορά έχουν ομοιότητα, για το λόγο αυτό υπενθυμίζουμε τι είχε αναφερθεί στην τελευταία μεταβολή συντελεστών ΦΠΑ με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1160/2015:

Όσον αφορά τις αποδείξεις που εκδίδονται με τη χρήση φορολογικής ταμειακής μηχανής ή συστήματος, η αναγραφή των αξιών – τιμών που εμπεριέχουν πλέον ποσό Φ.Π.Α. με τους νέους συντελεστές, δύνανται να αναγράφονται με άμεση πληκτρολόγηση.

Για τη διευκόλυνση των χρηστών παρέχεται η δυνατότητα προσαρμογής των μηχανογραφικών συστημάτων και των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών του ν.1809/88, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε όσες περιπτώσεις δεν είναι άμεση η προσαρμογή τους και μέχρι την προσαρμογή αυτών, στα ποσά που αναγράφονται στις αποδείξεις λιανικής πώλησης, δε λαμβάνεται υπόψη ο τυχόν αναγραφόμενος παραπλεύρως αυτών, παλαιός συντελεστής ΦΠΑ.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η προσαρμογή των συστημάτων, η εγγραφή στα τηρούμενα βιβλία του εσόδου και του Φ.Π.Α. θα γίνεται αφού επανυπολογισθούν τα δεδομένα που αναγράφονται στα Δελτία Ημερήσιας Κίνησης «Ζ» ή στα Δελτία Περιοδικής (Μηνιαίας) Αναφοράς Ανάγνωσης Φορολογικής Μνήμης με τους νέους συντελεστές Φ.Π.Α. Τα νέα ποσά μετά τον επανυπολογισμό, αναγράφονται εμφανώς επί των ανωτέρω δελτίων ή επί ιδιαίτερου λογιστικού σημειώματος που επισυνάπτεται σ’ αυτά κατά περίπτωση.

Επισημαίνεται ότι για την ρύθμιση – προσαρμογή των φορολογικών ταμειακών μηχανών και συστημάτων δεν απαιτείται, ούτε είναι απαραίτητη η επέμβαση ή η παρουσία εξουσιοδοτημένου τεχνικού. Για τη ρύθμιση – προσαρμογή ο κάτοχος – χρήστης ακολουθεί τις οδηγίες που αναγράφονται στο συνοδευτικό εγχειρίδιο οδηγιών και χρήσης της μηχανής και δύναται να λαμβάνει τηλεφωνικές οδηγίες από το δίκτυο τεχνικής υποστήριξης της μηχανής που χρησιμοποιεί.

Παρέχεται επίσης η δυνατότητα για τα φορολογικά στοιχεία για λιανικές πωλήσεις, όταν εκδίδονται από χειρόγραφα στελέχη ή από μηχανογραφικά έντυπα με εκτυπωμένο τον εμπεριεχόμενο συντελεστή ΦΠΑ, να εκδίδονται μέχρι την προσαρμογή, με χειρόγραφη αναγραφή των δεδομένων, είτε με εμφανή διαγραφή επί των μηχανογραφικών εντύπων των δεδομένων που χρήζουν αλλαγής λόγω των νέων 

Του Δημήτρη Σταματόπουλου, τ. Γενικού Διευθυντή Φορολογίας Υπ. Οικονομικών, Διδάκτορα Παντείου Πανεπιστημίου και Συγγραφέα Φορολογικού Δικαίου.

Δείτε την συνέχεια

Σχετικές αναρτήσεις
Αρθρογραφία

Νησιά, οι συνοδοιπόροι της ζωής

Στην ελληνική πολιτική ζωή η αναφορά στις εύλογες απαιτήσεις των μόνιμων κατοίκων των νησιών είναι ελάχιστη ενώ η προσπάθεια στήριξής τους δεν επαρκεί.
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Φορολογικά

Φόρος υπεραξίας, από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας από επαχθή αιτία

Ο νέος φορολογικός νόμος 4172/2013, ήρθε και αναθεώρησε σχεδόν το σύνολο του προκατόχου του 2238/1994, φέρνοντας πολυάριθμες αλλαγές, αλλά και άπειρες ερμηνευτικές…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου