Απόψεις/Θέσεις

Τα χαρακτηριστικά & ο ρόλος του λογιστή σήμερα

Οι εξελίξεις απαιτούν από όλους να κινούνται σε ένα ρυθμό γρήγορο και διαρκώς μεταβαλλόμενο . Σε αυτό το περιβάλλον ακόμα και η εργασία ενός λογιστή απαιτεί υψηλό βαθμό ακρίβειας. Η εργασία των λογιστών πρέπει να είναι ακριβής και να γίνεται με όση νηφαλιότητα είναι δυνατόν διότι μπορεί να έχει τεράστιες συνέπειες για τις επιχειρήσεις των πελατών τους. Ένα λάθος αντικατοπτρίζεται στην οικονομική υγεία της επιχείρησης και ασφαλώς επηρεάζει τις αποφάσεις της διοίκησης.
Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να επισημάνουμε τα βασικά χαρακτηριστικά ενός σημερινού λογιστή δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα γνωρίσματά του.
Ο λογιστής θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένος για τους τελευταίους λογιστικούς κανόνες και θεωρίες.  Ασφαλώς δεν χρειάζεται να υπάρχει μόνο μια σταθερή κατανόηση των βασικών εννοιών, αλλά θα πρέπει να είναι ενημερωμένος με ότι αφορά τις αλλαγές στην φορολογική νομοθεσία και να είναι πάντα ενήμερος με τις γενικά λογιστικές αρχές.
Επίσης ο λογιστής θα πρέπει να διακρίνεται από δεξιότητες οργάνωσης λόγω καθημερινότητας εξαιτίας ότι ασχολείται με έγγραφα , δεδομένα και λογιστικά αρχεία. Έχοντας μια διαχειρίσιμη  δομή των καθημερινών εργασιών , ο λογιστής θα μπορέσει να ασχοληθεί με ανάλυση δεδομένων που απαιτούνται από τις εταιρίες.   Η εργασία του λογιστή θα πρέπει να διακρίνεται από ακρίβεια και λεπτομέρεια.  Αυτά είναι γνωρίσματα ζωτικής σημασίας διότι ο λογιστής χειρίζεται αριθμητικά δεδομένα.
Το κυριότερο χαρακτηριστικό όμως του λογιστή είναι πως είναι υπόλογος ωστόσο δεν πρέπει να αμελούμε την πιθανότητα του ανθρώπινου λάθους, ακόμα και εάν ο λογιστής κρατά λεπτομερείς λογαριασμούς και ακριβείς εκθέσεις, που βοηθούν εν τέλει στην διόρθωση λαθών και αποφυγή ανακριβειών.
Δεν είναι αρκετό όμως για τον λογιστή να έχει μια ικανότητα στους αριθμούς. Θα πρέπει επίσης να κατανοήσει τους πελάτες και το είδος των επιχειρήσεων-πελατών. Έχοντας μια σταθερή κατανόηση των επιχειρηματικών απαιτήσεων και των στόχων του πελάτη αυτό θα επιτρέψει στον λογιστή να αποκρυπτογραφήσει τι τύπους οικονομικών μεθόδων ή λογιστικούς κανόνες θα καλύψουν τις ανάγκες της επιχείρησης του πελάτη. Είναι σημαντικές οι απόψεις και οι συμβουλές του λογιστή που αποτέλεσμα έχουν να γίνουν σημαντικοί συνεργάτες του πελάτη.
Οι λογιστικές πληροφορίες έχουν εμπιστευτικό χαρακτήρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον επαγγελματισμό του λογιστή και είναι ένα σημαντικό γνώρισμα που πρέπει πάντα να τηρεί. Η εμπιστοσύνη είναι κάτι που δεν είναι εύκολο να οικοδομηθεί, και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.  Μια ισχυρή αίσθηση της ακεραιότητας είναι χαρακτηριστικό που εμπνέει εμπιστοσύνη στο έργο ενός λογιστή.
Ο ρόλος του λογιστή είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την κοινωνία στην οποία δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις – πελάτες των λογιστών. Η συνέπεια, η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη χαρακτηρίζουν τον λογιστή, και όμως σήμερα όσο ποτέ άλλοτε ο ρόλος των λογιστών θα πρέπει να είναι καταλυτικός για την πορεία της οικονομίας και της ίδιας της κοινωνίας.
Γεώργιος Εγγλεζάκης
Λογιστής Φοροτεχνικός
Σύμβουλος επιχειρήσεων
Δείτε περισσότερα

Σχετικές αναρτήσεις
Απόψεις/Θέσεις

Μην πυροβολείτε τους λογιστές!

“Δεν χρειαζόμαστε ευφάνταστες λύσεις που θα ταλαιπωρήσουν τις επιχειρήσεις με μεγαλύτερα θύματα όσες δεν φοροδιαφεύγουν ή όσες θέλουν να μεγαλώσουν ή είναι…
Απόψεις/Θέσεις

Πώς το ΥΠΟΙΚ πετά 1 εκατ. το μήνα από το... παράθυρο

Γιατί το δημόσιο όφελος από τις περίφημες φορολοταρίες είναι τουλάχιστον… αμφίβολο. Τα αποτυχημένα -και ευφάνταστα- μέτρα για να πειστούν οι Έλληνες να…
Απόψεις/Θέσεις

ΙΚΕ. Γιατί έγινε μόδα

Η εταιρεία του ενός ευρώ. Έτσι είχε πλασαριστεί το 2012 με σκοπό τη διαφήμιση ότι η κυβέρνηση απλοποιεί το επιχειρείν. Στην ουσία,…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου