Απόψεις/Θέσεις

Το ρόλο που διαδραματίζει η λειτουργία του λογιστικού τμήματος σε μία επιχείρηση

Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ένα λογιστήριο.
Τι είναι όμως ένα λογιστήριο ; Είναι ένα τμήμα μέσα σε μια εταιρεία που χειρίζεται τις οικονομικές πτυχές της. Αυτό το τμήμα παρακολουθεί επικαιροποιημένα αρχεία των χρημάτων που καταβάλλονται σε τρίτους, που λαμβάνονται από υπηρεσίες ή πωλήσεις καθώς και την παρακολούθηση των χρημάτων που προέρχονται από δανεισμό. Βασικά, το λογιστήριο διαχειρίζεται το οικονομικό μέτωπο της επιχείρησης. Ο κύριος στόχος των επιχειρήσεων είναι να δημιουργήσουν κέρδη, το λογιστήριο επομένως είναι ένα αναπόσπαστο μέρος των επιχειρήσεων. Ωστόσο αρκετές φορές υποτιμάται η αξία του σε αντίθεση με τα τμήματα, όπως Μάρκετινγκ, Προμηθειών και Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού που ασχολούνται με επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ωστόσο, ένας σωστός επιχειρηματίας ξέρει την αξία ενός αποτελεσματικού συστήματος λογιστικής.
Κάθε επιχείρηση πρέπει να καταβάλει τους μισθούς στους υπαλλήλους, να παρακολουθεί ταμειακές εισροές και εκροές, παραγγελίες, τις παραδόσεις και τις αγορές, την εκτίμηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της εταιρείας και να υπολογίσει τα κέρδη της εταιρείας. Όλες αυτές και πολλές άλλες λειτουργίες εκτελούνται από λογιστές στο λογιστήριο για να εξασφαλιστεί η επιχείρηση ότι είναι σε ομαλή οικονομική λειτουργία.
Χωρίς ένα λογιστικό σύστημα, η επιχείρηση δεν μπορεί να τρέξει τις εργασίες της δεδομένου ότι όλες οι επιχειρηματικές συμφωνίες έχουν σχέση με μετρητά και το λογιστήριο διατηρεί αυτά τα αρχεία.  Το λογιστήριο επίσης βοηθά την εταιρεία να μειώσει το κόστος των λειτουργιών της επιχείρησης. Με την σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων και την παρακολούθηση τους το λογιστήριο έχει την τεχνογνωσία για το πώς η εταιρεία μπορεί να μειώσει το κόστος. Συντάσσει εκθέσεις τις οποίες υποβάλλει στα υπόλοιπα τμήματα και καθορίζει τις στρατηγικές που οδηγούν σε αύξηση κερδοφορίας και μείωσης κόστους.
Το λογιστήριο παρέχει επίσης οικονομικά στοιχεία με σκοπό να ληφθούν σημαντικές επιχειρηματικές αποφάσεις και καθοδηγούν την διοίκηση της επιχείρησης πώς να χρησιμοποιεί τα στοιχεία αυτά , να αξιολογεί το ενεργητικό και τους πόρους της επιχείρησης. Οι λογιστές υπολογίζουν λεπτομερώς πόσο κοστίζει η επιχείρηση, όπως το κόστος της εργασίας, την απόδοση των πωλήσεων σε σχέση με το κόστος μάρκετινγκ, τη διανομή, και τη διαφήμιση. Το λογιστήριο αναγνωρίζει ποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι πιο αποδοτικές, ώστε να διατηρηθούν και αυτές που είναι λιγότερο αποδοτικές, ώστε να τροποποιηθούν.
Το λογιστήριο καταρτίζει επίσης λεπτομερή οικονομικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται από διάφορα εξωτερικά μέρη, όπως μετόχους, κυβέρνηση, χρεώστες, πιστωτές, κλπ, για να πάρουν σημαντικές αποφάσεις. Οι πιστωτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα αρχεία για να εκτιμήσουν κατά πόσον είναι εφικτός μεγάλος δανεισμός, οι μέτοχοι αξιολογούν τα οικονομικά στοιχεία για πάρουν επενδυτικές αποφάσεις. Η κυβέρνηση τα χρησιμοποιεί για να καθορίσει το ποσό του φόρου εισοδήματος και τον φόρο της εταιρείας . Οι πληροφορίες που εξάγονται από το λογιστήριο βοηθούν την επιχείρηση, όταν αναζητά επενδύσεις και πιστωτική επέκταση.
Ουσιαστικά, το λογιστήριο βοηθά να εκτελέσετε τις συνολικές λειτουργίες της επιχείρησής σας.  Παρακολουθεί τη συνολική απόδοση της , καθώς και οι συστάσεις που υποβάλλει φέρουν μακροπρόθεσμες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και την πολιτική της επιχείρησής σας.
Γεώργιος Εγγλεζάκης
Λογιστής Φοροτεχνικός
Σύμβουλος επιχειρήσεων
Δείτε περισσότερα

Σχετικές αναρτήσεις
Απόψεις/Θέσεις

Μην πυροβολείτε τους λογιστές!

“Δεν χρειαζόμαστε ευφάνταστες λύσεις που θα ταλαιπωρήσουν τις επιχειρήσεις με μεγαλύτερα θύματα όσες δεν φοροδιαφεύγουν ή όσες θέλουν να μεγαλώσουν ή είναι…
Απόψεις/Θέσεις

Πώς το ΥΠΟΙΚ πετά 1 εκατ. το μήνα από το... παράθυρο

Γιατί το δημόσιο όφελος από τις περίφημες φορολοταρίες είναι τουλάχιστον… αμφίβολο. Τα αποτυχημένα -και ευφάνταστα- μέτρα για να πειστούν οι Έλληνες να…
Απόψεις/Θέσεις

ΙΚΕ. Γιατί έγινε μόδα

Η εταιρεία του ενός ευρώ. Έτσι είχε πλασαριστεί το 2012 με σκοπό τη διαφήμιση ότι η κυβέρνηση απλοποιεί το επιχειρείν. Στην ουσία,…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου