ΑρθρογραφίαΦορολογικά

Τι κρύβει το καταθεσιολόγιο για όσους πούλησαν ακίνητο

Αντιμέτωποι με μια παγίδα βρίσκονται χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι την εποχή της «φούσκας» των ακινήτων και παλιότερα προχώρησαν στην πώληση κάποιου ακινήτου.
Ο λόγος;
Εισέπραξαν ένα τίμημα κατά πολύ υψηλότερο από αυτό που εμφανίζεται στο σχετικό συμβόλαιο και μάλιστα με καθόλα νόμιμο τρόπο.
Μόνο που πλέον είναι εκτεθειμένοι σε πιθανό έλεγχο που θα προκληθεί από το γεγονός ότι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν ποσά που εμφανίζονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Ας δούμε ένα παράδειγμα. Φορολογούμενος προχώρησε το 2005 στην πώληση εντός διαμερίσματος έναντι 400.000 ευρώ. Στο σχετικό συμβόλαιο εμφανίστηκε το ποσό της αντικειμενικής αξίας του διαμερίσματος που ήταν 200.000 ευρώ. Ο πωλητής κατέθεσε κανονικά το ποσό των 400.000 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό και αυτό το ποσό έγραψε και ως έσοδο στη φορολογική του δήλωση. Μάλιστα, με τη μη εγγραφή του συνόλου του ποσού δεν γλίτωσε κάποιο φόρο καθώς τότε δεν υπήρχε φόρος υπεραξίας ακινήτων. Αυτός που γλίτωσε φόρο μεταβίβασης και το τεκμήριο απόκτησης ακινήτου (πόθεν έσχες) ήταν ο αγοραστής του ακινήτου, για τον οποίο όμως δεν φέρει ευθύνη ο πωλητής.
Με τη δήλωση στο περιουσιολόγιο της τραπεζικής κατάθεσης των 400.000 ευρώ που αποκτήθηκε από το 2015 ο φορολογούμενος εμφανίζεται να διαθέτει 200.000 ευρώ τα οποία δεν δικαιολογούνται από τη φορολογική του δήλωση. Επίσης, εκτεθειμένος είναι ο ίδιος φορολογούμενος και στην επικείμενη διασταύρωση των τραπεζικών καταθέσεων με τις φορολογικές δηλώσεις, το λεγόμενο καταθεσιολόγιο.
Οι φορολογούμενοι που εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις στα ποσά που κατατέθηκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς σε σχέση με τα ποσά που δήλωσαν ως εισόδημα στις φορολογικές τους δηλώσεις θα λάβουν ένα ειδοποιητήριο από το υπουργείο Οικονομικών για το ποσό της απόκλισης που εντοπίσθηκε σε συγκεκριμένο έτος και θα κληθούν να το δικαιολογήσουν. Εκεί θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα χρήματα που εμφανίζονται στους λογαριασμούς τους είτε έχουν ήδη φορολογηθεί είτε έχουν απαλλαγεί νόμιμα από τη φορολογία.
Τα έσοδα από την πώληση ακινήτου είναι ένα από τα θέματα που θα ταλαιπωρήσει πολλούς φορολογούμενους που θα κληθούν να τα δικαιολογήσουν. Και πολύ πιθανόν είναι ένα από τα θέματα που θα απαιτήσουν νομοθετικές παρεμβάσεις και εγκυκλίους για να αποφευχθεί η άδικη φορολόγηση φορολογούμενων που απλώς πούλησαν ένα ακίνητο.
Θα πρέπει να επισημανθεί, ωστόσο, ότι το καταθεσιολόγιο θα φέρει στην επιφάνεια και φορολογούμενους που προχώρησαν σε συστηματική πώληση ακινήτων ως ιδιώτες ενώ επί της ουσίας λειτουργούσαν ως επιχειρηματίες.
 Πηγή www.capital.gr

Σχετικές αναρτήσεις
ΦορολογικάΔήμος Ρόδου

Νέα Διαδικασία Απόδοσης Τέλους Παρεπιδημούντων/Ακαθαρίστων δυνάμει ΚΥΑ 1209/2023 (ΦΕΚ Β΄7332/22-12-2023)

Νέα διαδικασία υποβολής δήλωσης απόδοσης του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών…
Υπουργείο ΟικονομικώνΦορολογικάΧρήσιμα

Βραχυχρόνια μίσθωση: Αλλαγές με τον Ν.5073/2023

Οι αλλαγές στην βραχυχρόνια μίσθωση με τον Ν.5073/2023, επιγραμματικά: 1.Ο ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης από 365 μέρες γίνεται 60 ημέρες. 2.Από τρία…
Αρθρογραφία

Νησιά, οι συνοδοιπόροι της ζωής

Στην ελληνική πολιτική ζωή η αναφορά στις εύλογες απαιτήσεις των μόνιμων κατοίκων των νησιών είναι ελάχιστη ενώ η προσπάθεια στήριξής τους δεν επαρκεί.
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου