Δελτία Τύπου / ΑνακοινώσειςΔιάφοραΦορολογικά

Χάνονται ρυθμίσεις για παλιές οφειλές όταν δεν πληρωθούν οι δόσεις του ΦΠΑ

Σε περιπέτειες κινδυνεύουν να μπουν όσοι κάνουν από σήμερα απερίσκεπτα χρήση της πληρωμής ΦΠΑ με δόσεις και από 10 ευρώ μόλις. Παρά την φαινομενική διευκόλυνση, αφού καταργείται η υποχρέωση πληρωμής του 40% του ΦΠΑ που ίσχυε έως το Μάιο προκειμένου να αποπληρωθεί σε δόσεις, το νέο σύστημα κρύβει παγίδες και από μια μικρή αμέλεια μπορεί ο φορολογούμενος να κληθεί να πληρώσει όχι μόνο πρόστιμα αλλά και πολλές χιλιάδες ευρώ μαζεμένων οφειλών, αν τυχόν κάνει χρήση από σήμερα τη νέας ρύθμισης «τελευταίας ευκαιρίας» με τις 100 δόσεις για χρέη στην εφορία.
Το νέο σύστημα πληρωμής του ΦΠΑ εφαρμόζεται στην χειρότερη ώρα για την αγορά που στενάζει από έλλειψη ρευστότητας. Με τη νέα ρύθμιση καταργούνται οι 3 δόσεις για την εξόφληση του ΦΠΑ (40% με την υποβολή και 30% ανά μήνα) και στην ουσία ορίζεται εφάπαξ εξόφληση ή το πολύ εντός 40-45 ημερών (δηλαδή ο μισός χρόνος). Επιπλέον καταργήθηκε και η δυνατότητα διακανονισμού της οφειλής σε έξι δόσεις έπειτα από έλεγχο και έτσι, όσοι δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα ή δεν πληρώνουν τον φόρο, θα έρχονται απευθείας αντιμέτωποι με τους κλητήρες του Δημοσίου.
Με το νέο σύστημα που εγκαινιάστηκε σήμερα:
– Υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ γίνεται στις 20 του μήνα (κάθε μήνα για τις μεγάλες επιχειρήσεις και κάθε τρίμηνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες).
– Με την υποβολή της δήλωσης, θα βεβαιώνεται ο φόρος και οι υπόχρεοι θα πληρώνουν είτε ολόκληρο το ποσό είτε (ελάχιστο όριο) 10 ευρώ. Εντός μόλις 7-11 ημερών μέχρι την τελευταία εργάσιμη του μήνα, θα πρέπει να καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό έως το 50% του οφειλόμενου ΦΠΑ, πέραν της προκαταβολής (10 ευρώ και άνω). Το υπόλοιπο 50% καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα, με προσαύξηση 2%.
– Για όσους δεν εξοφλήσουν τον φόρο στις προβλεπόμενες ημερομηνίες η δήλωση θα θεωρείται εκπρόθεσμη και ολόκληρη οφειλή αυτομάτως καθίσταται απαιτητή.
– Έπειτα από διάστημα 4 μηνών που δεν έχει πληρωθεί ο ΦΠΑ στο Δημόσιο, θα ενεργοποιούνται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών και διώξεις.
– Για όσους εντοπιστούν από τον προσωρινό έλεγχο να μην έχουν υποβάλει περιοδική δήλωση θα βεβαιώνεται ο φόρος με προσαύξηση 2% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Στην περίπτωση αυτή, οι επιτηδευματίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα συμβιβασμού και εξόφλησης του ποσού σε 6 μηνιαίες δόσεις όπως γινόταν ως σήμερα. Θα πρέπει να εξοφλήσουν το ποσό του ΦΠΑ μαζί με τις προσαυξήσεις εφάπαξ.
Αν όμως έχουν ταυτόχρονα κάνει και τη νέα ρύθμιση χρεών για κάποιες χιλιάδες ευρώ που οφείλουν στο δημόσιο, έστω και αν αυτά αφορούν χρέη από μισθούς και όχι από επιχειρήσεις, κινδυνεύουν να την χάσουν και τα χρέη να γίνουν άμεσα απαιτητά στο σύνολό τους.

Διαβάστε τη συνέχεια

Σχετικές αναρτήσεις
Δελτία Τύπου / ΑνακοινώσειςΔιάφορα

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση από την ΕΛΦΕΕ Ρόδου

Ευχόμαστε το μήνυμα της Ανάστασης να δίνει δύναμη και ελπίδα και όλοι μαζί να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το παρόν και το μέλλον…
ΧρήσιμαΔήμος ΡόδουΔιάφορα

Πληρωμή του τέλους Παρεπιδημούντων μέσω της πλατφόρμας «ΤΗΛΕΔΗΜΟΣ» του Δήμου Ρόδου

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «ΤΗΛΕΔΗΜΟΣ» https://www.teledimos.gr/ του Δήμου Ρόδου, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν το τέλος 0,5% – Παρεπιδημούντων με…
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου