Φορολογικά

Χωρίς υπογραφή λογιστή η δήλωση αυτοελέγχου κάτω από τα όρια του αρθ.38 του Ν.2873/2000.

Για την υποβολή δήλωσης αυτοπεραίωσης , κάτω από τα όρια που καθορίζει ο νόμος, δεν είναι υποχρεωτική η υπογραφή λογιστή, σύμφωνα με την απόφαση 2445/2012 του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δείτε την απόφαση. Η εν λόγω απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, μετά από προσφυγή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ακυρώνει την παράγραφο 2 της ΠΟΛ. 1008/19.1.2011 του υφυπουργού Οικονομικών, η οποία όριζε ότι όσοι περαιώνουν τις υποθέσεις τους με βάση τις διατάξεις των άρθρων 13 έως 17 του Ν. 3296/2004 (αυτοέλεγχος), έχουν υποχρέωση υπογραφής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματός τους από λογιστή φοροτεχνικό, ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων.
Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, δεν είναι υποχρεωτικό να έχουν υπογραφή λογιστή οι δηλώσεις αυτοελέγχου των εμπορικών ή μεικτών επιχειρήσεις με έσοδα κάτω των 100.000 ευρώ και των επιτηδευματιών που ασκούν εμπορική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα με έσοδα κάτω των 50.000 ευρώ.
Ωστόσο, το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ή το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ενημερώσει ακόμα για το αν η διοίκηση έχει ενσωματώσει νομοθετικά την απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί αβεβαιότητα στους φοροτεχνικούς εν όψει της υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος. Ως εκ τούτου, το υπουργείο θα πρέπει αμέσως να ξεκαθαρίσει το καθεστώς σχετικά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί κατά την υποβολή δήλωσης αυτοπεραίωσης.
Πηγή www.forologikanea.gr

Σχετικές αναρτήσεις
ΦορολογικάΔήμος Ρόδου

Νέα Διαδικασία Απόδοσης Τέλους Παρεπιδημούντων/Ακαθαρίστων δυνάμει ΚΥΑ 1209/2023 (ΦΕΚ Β΄7332/22-12-2023)

Νέα διαδικασία υποβολής δήλωσης απόδοσης του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών…
Υπουργείο ΟικονομικώνΦορολογικάΧρήσιμα

Βραχυχρόνια μίσθωση: Αλλαγές με τον Ν.5073/2023

Οι αλλαγές στην βραχυχρόνια μίσθωση με τον Ν.5073/2023, επιγραμματικά: 1.Ο ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης από 365 μέρες γίνεται 60 ημέρες. 2.Από τρία…
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου