Διάφορα

Έλληνες Φορολογούμενοι: Κύριε Χαρδούβελη, γιατί επιμένετε να ανοίγετε άσκοπα μέτωπα αντιπαράθεσης με τους πολίτες ;

24 Ιουλίου 2014
Κύριε Χαρδούβελη, γιατί επιμένετε να ανοίγετε άσκοπα μέτωπα αντιπαράθεσης με τους πολίτες;
Είναι τραγικό να επιμένει το Υπουργείο Οικονομικών στην επιβολή προστίμου 100 ευρώ στους φορολογούμενους που καθυστέρησαν την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης. Είναι αδιανόητο το πως, ο Υπουργός των Οικονομικών επιλέγει να ανοίγει μέτωπα με τους πολίτες, τη στιγμή μάλιστα που οι ευθύνες των υπηρεσιών του Υπουργείου του για τη μη κανονική λειτουργία του συστήματος taxis είναι βαρύτατες.
Αλήθεια, τί έχει να κερδίσει η Κυβέρνηση από την επιβολή των προστίμων; Θα βελτιώσει άραγε τη φορολογική συνείδηση των πολιτών;
Ή τελικά καταλήγει να πριονίζει ακόμη περισσότερο το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται;
Τις οικονομικές ανάγκες της Κυβέρνησης, ας πούμε, τις αποδεχόμαστε. Την ανικανότητα στη διαχείριση του Κράτους, τη βλέπουμε αλλά -δυστυχώς- δε μπορούμε να την αλλάξουμε. Για την αναλγησία όμως και την απρονοησία, τί μπορούμε να πούμε; 
Με επιστολή μας προς τον Υπουργό των Οικονομικών, τον παρακαλούμε να απαντήσει σε ερωτήματα φορολογούμενου συμπολίτη μας, ο οποίος, παρά το ότι προσπάθησε κατ’ επανάληψη, τελικά δεν κατόρθωσε να υποβάλει εμπρόθεσμα τη δήλωσή του. Την επιστολή κοινοποιούμε και προς την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κα Κατερίνα Σαββαΐδου.
Προς:
κ. Γκίκα Χαρδούβελη
Υπουργό Οικονομικών
Κοινοποίηση:
κα Κατερίνα Σαββαΐδου
Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων
ΑΠ 4/24-7-2014/ΓΣ
Αθήνα, 24 Ιουλίου 2014
Κύριε Υπουργέ,
Φορολογούμενος πολίτης επικοινώνησε μαζί μου εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για το ότι θα του επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ, λόγω της εκπρόθεσμης υποβολής της φορολογικής του δήλωσης. Σε ερώτημα που του έθεσα γιατί καθυστέρησε και δεν τήρησε τις προθεσμίες, μου απάντησε ότι:
– Προσπάθησε να μπει στο σύστημα στις 2/2/2014 και στις 15/3/2014 (σύμφωνα με το άρθρο 62 παρ.1 εδ. 2 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν.2238/1994, ΦΕΚ 151 Α’), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ορίζονται οι προθεσμίες υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ειδικότερα προβλέπεται ότι “η δήλωση υποβάλλεται από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου του οικείου οικονομικού έτους και μέχρι την έναρξη του ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών της επόμενης μέρας από την ημέρα λήξης της προθεσμίας.” Όμως, κατά παράβαση του παραπάνω νόμου, τις ημέρες εκείνες, το σύστημα δεν είχε τεθεί σε λειτουργία.
– Προσπάθησε να μπει στο σύστημα στις 15/5/2014, στις 20/6/2014 και σε αρκετές ακόμη ημερομηνίες (αυτό το αποδεικνύει με έγγραφα που μας προσκόμισε). Όμως, η είσοδός του δεν κατέστη δυνατή, λόγω της “υπερφόρτωσης” του συστήματος.
– Αγνόησε την προτροπή του Υπουργείου των Οικονομικών να μπαίνει στο σύστημα μετά τις …μεταμεσονύκτιες ώρες, αφού τη θεώρησε ως ένα κακόγουστο αστείο. Άλλωστε, τις μεταμεσονύκτιες ώρες, οι άνθρωποι κοιμούνται και δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις.
– Τις ημέρες που δόθηκε η παράταση, ήταν απασχολημένος με σοβαρότατα προβλήματα υγείας μέλους της οικογένειάς του και η υποβολή της φορολογικής δήλωσης, φυσιολογικά (κάτι που γίνεται κατανοητό απ’ όλους), ήταν το τελευταίο πράγμα με το οποίο θα ασχολούνταν.
– Ακόμη και εάν ήθελε να υποβάλλει τη δήλωσή του κατά το διάστημα της παράτασης, αυτή δεν τηρήθηκε πλήρως, αφού έκλεισε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της ημερομηνίας εκπνοής της νέας προθεσμίας και όχι το επόμενο πρωί.
Εν τούτοις, ως πολίτης, προσπάθησε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του στους χρόνους που αναφέρθηκαν παραπάνω. Αν δεν τα κατάφερε, δεν ήταν από δική του ευθύνη.
Τώρα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) θα του επιβάλει πρόστιμο. Γνωρίζει όμως η ΓΓΔΕ πως ούτε αυτή υπήρξε συνεπής στις υποχρεώσεις της (αυτό άλλωστε το έχει αναγνωρίσει και ο Συνήγορος του Πολίτη) αφού με πράξεις και παραλήψεις της, ευθύνεται για τη μη ορθή λειτουργία του συστήματος (λειτούργησε 48 μέρες λιγότερο από το προβλεπόμενο διάστημα και έκλεισε 8 ώρες πριν από τη νόμιμη εκπνοή), ενώ τελικά -το σύστημα- δεν ήταν επαρκές για να υποδεχθεί το πλήθος των δηλώσεων που -η ΓΓΔΕ- είχε προγραμματίσει να της υποβληθούν υποχρεωτικά. Και ενώ γνωρίζει τα παραπάνω πραγματικά περιστατικά, εν τούτοις επιμένει στον καταλογισμό προστίμων σε βάρος των φορολογουμένων που καθυστέρησαν.
Με ρώτησε τί μπορεί να κάνει για να διαμαρτυρηθεί ή για να αποφύγει το πρόστιμο.
Πείτε μου κύριε Υπουργέ, γιατί θα πρέπει αυτός ο πολίτης να επιβαρυνθεί με το πρόστιμο, πολύ περισσότερο δε όταν, η πληρωμή της α’ δόσης του φόρου θα γίνει ούτως ή άλλως κανονικά έως την 31η Ιουλίου 2014; Αλήθεια, έχετε την εντύπωση ότι αυτά τα 100 ευρώ περισσεύουν από τους πολίτες;
Δε νομίζετε κύριε Υπουργέ ότι θα πρέπει -επιτέλους- και το Κράτος να φέρεται στους πολίτες του με ανθρωπιά, χωρίς να τους ταλαιπωρεί και χωρίς να καταρρακώνει την αξιοπρέπειά τους;
Δεν θα πρέπει και το Κράτος κάποια στιγμή να αναλάβει τις δικές του ευθύνες;
Κύριε Υπουργέ, η ιστορία έχει δείξει -τόσες και τόσες φορές- πως, όταν μία Κυβέρνηση, ένα Κράτος ή ένα καθεστώς, χάνει την “επαφή” του με το λαό, όταν τον φορολογεί παράλογα και βάναυσα και -κυρίως- όταν χάνει την ανθρωπιά του, τότε η κατάρρευσή του είναι ζήτημα χρόνου. Μην βάζετε απέναντί σας την κοινωνία, χωρίς να υπάρχει λόγος. Επειδή με τον τρόπο αυτόν, θα τη βρίσκετε διαρκώς απέναντί σας.
Υπάρχουν τόσα “μέτωπα” ανοιχτά. Γιατί ανοίγετε ακόμη ένα;
Παρακαλούμε για την αποδοχή των δικών σας ευθυνών και την απόσυρση της διάταξης που προβλέπει καταβολή προστίμου στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης.
Ελπίζουμε στην αποδοχή του αιτήματός μας.
Γιάννης Σιάτρας
Πρόεδρος
Πηγή : www.taxheaven.gr

Σχετικές αναρτήσεις
ΧρήσιμαΔήμος ΡόδουΔιάφορα

Πληρωμή του τέλους Παρεπιδημούντων μέσω της πλατφόρμας «ΤΗΛΕΔΗΜΟΣ» του Δήμου Ρόδου

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «ΤΗΛΕΔΗΜΟΣ» https://www.teledimos.gr/ του Δήμου Ρόδου, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν το τέλος 0,5% – Παρεπιδημούντων με…
Διάφορα

Υποβάλετε τις προτάσεις σας προς την ΠΟΦΕΕ

Αγαπητά μέλη της ΕΛΦΕΕ Ρόδου, Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε ) το μοναδικό Συνδικαλιστικό Όργανο του κλάδου μας, με έδρα…
Διάφορα

Νέα ημερομηνία για την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση

Λόγω μη επίτευξης απαρτίας την 10η Οκτωβρίου 2018, με βάση το άρθρο 16 του Καταστατικού της ΕΛΦΕΕ Ρόδου, η Ετήσια Τακτική και…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου