Σημαντικό απόσπασμα από το σχόλιο της δευτέρας 9/2/2014 του συναδέλφου Κωνσταντίνου Δημ. Γραβιά, μέλους της επιστημονικής ομάδας του Tax Heaven :
….
VI. Φορολογική αντιμετώπιση αγροτικού εισοδήματος από 01.01.2014 και λοιπά θέματα αγροτών
Η πολυπόθητη εγκύκλιος για τη φορολόγηση των αγροτών κοινοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη. Χαράς ευαγγέλια σε όλους μας μόλις την αντικρίσαμε.
Η χαρά αυτή όμως δεν κράτησε για πολύ αφού μετά την ανάγνωσή της διαπιστώσαμε ότι δεν διευκρίνιζε τίποτα για το φλέγον θέμα της φορολόγησης ή μη των αποζημιώσεων.
Προφανώς το θέμα των αποζημιώσεων, ενισχύσεων των αγροτών αποτελεί ένα από τα άλυτα μυστήρια της ανθρωπότητας γι΄ αυτό και δεν μπορεί να αποφανθεί η Διοίκηση σχετικά με τη φορολόγησή τους ή όχι.
Νομίζω ότι σύντομα θα κληθεί να γνωμοδοτήσει επί του θέματος ο παγκοσμίου φήμης φυσικός Στίβεν Χώκινγκ, ο οποίος σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα λύσει το γόρδιο δεσμό της φορολόγησης των επιδοτήσεων, κ.λπ. μέσω της κβαντικής μηχανικής.
Πάντως η λύση που πρότεινα θεωρώ ότι είναι η πιο ενδεδειγμένη προκειμένου να οδηγηθούμε σε ασφαλές συμπέρασμα για τη φορολόγηση ή όχι των επιδοτήσεων, ενισχύσεων, κ.λπ. των αγροτών.
Σχετικά με το ζήτημα της ενιαίας ενίσχυσης, να σημειώσω ότι η ηλεκτρονική υπηρεσία (on line) υποβολής της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης έτους 2015, για όσους δικαιούχους παραγωγούς επιθυμούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις μόνοι τους, μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα είναι διαθέσιμη από τις 4/2/2015.
Αναφορικά με το θέμα του Φ.Π.Α. των αγροτών, τα νέα δεδομένα έγιναν γνωστά μέσα από ένα δελτίο τύπου του υπ. Οικ. που κοινοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα. Τι λέει λοιπόν το εν λόγω δελτίο τύπου;
α) Οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος, που ασχολούνται αποκλειστικά με την αγροτική εκμετάλλευση, ανεξάρτητα αν πραγματοποιούν εξαγωγές και ενδοκοινοτικές παραδόσεις των προϊόντων τους, ως ετήσια δήλωση υποβάλλουν την δήλωση ΦΠΑ της τελευταίας φορολογικής περιόδου του έτους 2014 και δηλώνουν σε αυτή τα στοιχεία όλου του έτους συγκεντρωτικά. Δεν θα χρησιμοποιηθεί δηλαδή ειδικό έντυπο.
β) Οι αγρότες πρέπει να υποβάλλουν μηδενικές (κενές) τις δηλώσεις ΦΠΑ των προηγούμενων φορολογικών περιόδων του έτους 2014. Για την υποβολή των μηδενικών αυτών δηλώσεων δε θα επιβληθούν πρόστιμα από την διοίκηση, ακόμα και αν το σύστημα τις αναγνωρίζει ως εκπρόθεσμες.
γ) Όσες δηλώσεις ΦΠΑ (φορολογικών περιόδων 2014), υποβλήθηκαν από τους αγρότες, αν και δεν υπήρχε υποχρέωση, γίνονται αποδεκτές, οπότε, για τον ορθό υπολογισμό του οφειλόμενου φόρου, o φόρος που καταβλήθηκε ή το πιστωτικό υπόλοιπο για το οποίο εκδόθηκε ΑΦΕΚ, θα πρέπει να αναγραφεί στους κωδικούς των λοιπών προστιθέμενων ή αφαιρούμενων ποσών αντίστοιχα.
δ) Όταν το αποτέλεσμα των παραπάνω δηλώσεων των αγροτών είναι χρεωστικό, ο τυχόν μη καταβληθείς φόρος, θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 2015, σύμφωνα με την ΠΟΛ.1034/2015, χωρίς τόκους και πρόστιμο του άρθρου 57 του Κ.Φ.Δ. Στην περίπτωση αυτή, για τη διαγραφή των τυχόν τόκων και προστίμων, απαιτείται αίτηση του φορολογούμενου προς τον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ..
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι πάλι εμείς θα τρέχουμε στις Δ.Ο.Υ. για αιτήσεις κ.λπ., χωρίς να ευθυνόμαστε. Πάλι εμείς θα πληρώσουμε την ανικανότητα των υπευθύνων να διεκπεραιώσουν μία υποχρέωσή τους. Είχαν τόσο καιρό στη διάθεσή τους και συγκεκριμένα από τις 8.8.2014 για να βρούνε μία λύση στο πρόβλημα αυτό. Γιατί το λέω αυτό; Θα σας πω ευθύς αμέσως. Το άρθρο 38 του ν. 2859/2000 (κώδικα Φ.Π.Α.)αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 8Α του άρθρου 1 του ν.4281/2014 και ισχύει για πράξεις που πραγματοποιούνται από 1.1.2015 και εφεξής, σύμφωνα με την παράγραφο 8Β του ιδίου άρθρου 1, εκτός από την περίπτωση δ’ της παραγράφου 2 και την παράγραφο 12 που ισχύουν από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από 08/08/2014, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 253 του ιδίου νόμου.
2. Η φορολογική περίοδος ορίζεται ως εξής:
…….
δ) Ένα ημερολογιακό έτος προκειμένου για υπόχρεους οι οποίοι είναι αγρότες φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία.
Σχόλιο: Το άρθρο 38, τέθηκε όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 8Α του άρθρου 1 του ν. 4281/2014 και ισχύει για πράξεις που πραγματοποιούνται από 1.1.2015 και εφεξής, σύμφωνα με την παράγραφο 8Β του ιδίου άρθρου 1, εκτός από την περίπτωση δ’ της παραγράφου 2 και την παράγραφο 12 που ισχύουν από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι την 08/08/2014, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 253 του ιδίου νόμ
Τελικά, μονίμως είμαστε το άθυρμα στα χέρια τους και υφιστάμεθα τεράστια ταλαιπωρία από την αμετροέπεια και την κωλυσιεργία των ιθυνόντων που μετακυλύουν το όποιο κόστος στους πολίτες και στους επαγγελματίες. Κλείνοντας, αναφορικά με τα θέματα των αγροτών μπορείτε να μελετήσετε και τον επικαιροποιημένο οδηγό του συναδέλφου Κων. Νιφορόπουλου «Οδηγός Φορολογίας Αγροτών» – Η «ομίχλη» συνεχίζεται.
Πηγή www.taxheaven.gr