Δηλώσεις Προέδρου

Η ηλεκτρονική γραφειοκρατία έχει εξουθενώσει τους λογιστές

Ο Πρόεδρος της Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου, Σπύρος Σπυρόπουλος, προσκεκλημένος στην εκπομπή του Notos news με τη δημοσιογράφο Μαρία Χονδρογιάννη, την Παρασκευή 31 Ιουλίου, αναφέρθηκε στην μεταφορά της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εντός του Αυγούστου και στην ηλεκτρονική γραφειοκρατία που υφίστανται οι λογιστές και οι λογίστριες χωρίς ουσιαστικό λόγο.


Επί της ουσίας, η παράταση των φορολογικών δηλώσεων δεν δόθηκε προς χάρη των λογιστών αλλά προς εξυπηρέτηση της κυβέρνησης, καθώς θα ήταν ανέφικτο και ανθρωπίνως αδύνατο να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις μέχρι τέλος Ιουνίου, τη στιγμή που ο λογιστής έχει επωμιστεί όλο αυτό το διάστημα έναν κυκεώνα υποχρεώσεων και υποφέρει με τις καταληκτικές ημερομηνίες στις πλατφόρμες, στα επιδόματα ειδικού σκοπού, στις Α.Π.Δ. κ.τ.λ.

Υπάρχει ένα πλήθος δηλωτικών υποχρεώσεων και καταληκτικών ημερομηνιών “εξτρά” φέτος, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, λόγω της πανδημίας και της προσπάθειας της κυβέρνησης να προστατέψει και να ενισχύσει τους φορολογούμενους.

Μέχρι και πριν μια εβδομάδα είχε υποβληθεί το ένα τρίτο του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων, οπότε ήταν πρακτικά αδύνατο να υποβληθούν οι υπόλοιπες μέσα σε λίγες μέρες. Επί της ουσίας, βάζουμε για άλλη μια φορά πλάτη γιατί σαν άνθρωποι οι λογιστές απαγορεύεται να κάνουμε διακοπές τον Αύγουστο, όπως όλος ο κόσμος. Εν πάση περιπτώσει, θα βάλουμε πλάτη στην κυβέρνηση και θα στείλουμε τις δηλώσεις μέσα στον Αύγουστο, ενώ κανονικά θα έπρεπε μετά από 8 μήνες να μπορούμε να δούμε λίγο τις οικογένειές μας.

Η κυβέρνηση όμως θα έπρεπε να μη γυρνάει την πλάτη τους λογιστές, όσον αφορά τα διάφορα θέματα όπως είναι η προστασία από τον COVID-19. Αυτή τη στιγμή είμαστε απροστάτευτοι. Τα λογιστήρια λειτουργούν κανονικά, χωρίς προστασία. Υπάρχουν τα τιμολόγια που πάνε κι έρχονται γιατί η κυβέρνηση δεν έχει αναλογιστεί αυτό το κομμάτι και δεν έχει δώσει κάποια αναστολή στις δηλωτικές υποχρεώσεις.

Σε ερώτημα της δημοσιογράφου κ. Μαρίας Χονδρογιάννη αναφορικά με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, ο πρόεδρος της Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου ενημέρωσε το κοινό πως: “ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί η πλατφόρμα για το σύστημα myData, το οποίο απ’ ότι ακούγεται θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβρη, αλλά ακόμα και αυτό θα πρέπει να πάρει μια παράταση τουλάχιστον μέχρι την αρχή του 2021“.

Ηλεκτρονική γραφειοκρατία παρόλα τα εργαλεία που έχει η κυβέρνηση

Όσον αφορά τη γενικότερη κατάσταση του κλάδου ο κ. Σπυρόπουλος δήλωσε: “Οι λογιστές και οι λογίστριες έχουν φορτωθεί πάρα πολλά, όλη η κοινωνικο-οικονομική πολιτική της κυβέρνησης περνάει από τα λογιστικά γραφεία. Οι κυβερνήσεις νομοθετούν αλλά η εφαρμογή των νόμων, επί του πρακτέου, περνάει από ένα λογιστικό γραφείο. Ο κάθε νόμος, το κάθε επίδομα απ’ όπου κι αν προέρχεται, τα μέτρα στήριξης για τους φορολογούμενους και τους άνεργους, περνάνε όλα από τον υπολογιστή του λογιστή. Αυτό έχει σαν συνέπεια να έχουμε επωμιστεί ένα μεγάλο βάρος, μια πίεση τεράστια…

Θα μπορούσανε τα πράγματα να γίνουν λίγο διαφορετικά. Εάν μας ακούγανε, εάν άκουγαν τον πρόεδρο της ομοσπονδίας μας, εάν καθόμασταν σε ένα τραπέζι να συνδιαμορφώσουμε όλα αυτά τα πρακτικά θέματα, θα αποφεύγονταν πολλά λάθη, παραλείψεις και ίσως πολλή ηλεκτρονική γραφειοκρατία!

Για παράδειγμα, όταν στην αρχή αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε η διακοπή των Κ.Α.Δ. για κάποιες επιχειρήσεις, αυτές έκλεισαν υποχρεωτικά. Δεν αντιλαμβανόμαστε τον λόγο για τον οποίο πρέπει ο λογιστής να υποβάλλει κάποιο αίτημα για την καταβολή επιδόματος ειδικού σκοπού. Θα έπρεπε αυτομάτως τα υπουργεία να μεταφέρουν τα ποσά αυτά χωρίς κανένα αίτημα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων, οι οποίοι είναι δηλωμένοι στο taxisnet. Η κυβέρνηση έχει όλα τα εργαλεία κι όλα τα δεδομένα, δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί καταλήγουμε σε όλη αυτή την ηλεκτρονική γραφειοκρατία για τόσα πολλά θέματα“.

Σχετικές αναρτήσεις
Δηλώσεις Προέδρου

"Εάν καλείτε τους λογιστές προτού νομοθετήσετε, θα αποφεύγετε να εκτίθεστε"

Ο πρόεδρος της Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου, κ. Σπύρος Σπυρόπουλος, συμμετείχε στην εκπομπή “Ο κόσμος σήμερα” στο Kosmos TV, όπου συνομίλησε με τον βουλευτή Δωδεκανήσου και πρώην υφυπουργό Τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα.
Δηλώσεις Προέδρου

Φορολογικές δηλώσεις και πρόγραμμα επιδότησης παγίων

Άρθρο του προέδρου της ΕΛΦΕΕ Ρόδου Σ. Σπυρόπουλου στην εφημερίδα Δημοκρατική
Δηλώσεις Προέδρου

"Ερχόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα, επειδή δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμά μας στην ασθένεια!"

Αυτό ζητούμε να αλλάξει προκειμένου επιτέλους και ο λογιστής φοροτεχνικός να μπορεί να παρέχει στον εαυτό του κάθε φροντίδα όταν ασθενεί, έχοντας έτσι την δυνατότητα να απέχει από τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου