Δηλώσεις Προέδρου

Φορολογικές δηλώσεις και πρόγραμμα επιδότησης παγίων

Έχoυμε αναφερθεί επανειλημμένα στην ανάγκη συζήτησης των θεμάτων που άπτονται του επαγγέλματος μας πρώτου υπογραφούν οι τελικές αποφάσεις . Οι Λογιστές δεν γίνεται να απέχουμε από τα κέντρα αποφάσεων . Θα πρέπει να είμαστε συνσυγγραφείς των νόμων. Διαφορετικά εμείς και οι φορολογούμενοι ταλαιπωρούμαστε και τα υπουργεία εκτίθενται .

Βάζουμε πλάτη ένα και πλέον χρόνο τώρα προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρηματίες και η οικονομία όλης της χώρας , δεν μπορούμε όμως να βάλουμε πλάτη στον παραλογισμό των υπουργείων.

Το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί το άνοιγμα των φορολογικών δηλώσεων για ψυχολογικούς λόγους και μόνο .

Τεράστιο ζήτημα επίσης προκύπτει στην με νέο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών επίσης , καθώς υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να ολοκληρώσουν την διαδικασία υποβολής μέχρι τις 17 Ιουνίου, ειδάλλως μένουν εκτός προγράμματος

Στο πλαίσιο αυτό, σε αναβρασμό για κινητοποιήσεις βρίσκεται ο κλάδος των φοροτεχνικών-λογιστών, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία (ΠΟΦΕΕ) να προχωρά άμεσα σε σύγκληση της Ολομέλειας των Προέδρων και επί της ουσίας να δρομολογούνται κινητοποιήσεις, καθώς θεωρείται απολύτως ανέφικτη η περάτωση της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων για πολλές δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις εντός δύο εβδομάδων.

Για να γίνει κατανοητό το ανεφάρμοστο της διαδικασίας, αρκεί να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καν “ανοίξει” η δυνατότητα υποβολής του εντύπου Ν για τις επιχειρήσεις.

Η ΚΥΑ για το νέο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών εκδόθηκε πριν λίγες ώρες και με συνολικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, η οποία θα επιδοτήσει τους δικαιούχους που έλαβαν κρατικές ενισχύσεις λιγότερες από τις πάγιες δαπάνες του διαστήματος 1/4 – 31/12 του 2020.

Το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών που ανοίγει “πατάει” πάνω στη φορολογική δήλωση του 2020 την οποία Εμείς σαν λογιστές καλούμαστε να υποβάλλουμε μέσα σε δύο εβδομάδες τη στιγμή που το σύστημα είναι ανέτοιμο να τις δεχθει πρακτικά !

Αν και τυπικά η υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος έχει πλέον ξεκινήσει, τα πράγματα είναι μάλλον κάπως περίπλοκα για τους περισσότερους από τα 9 εκατομμύρια φορολογούμενους, καθώς διαπιστώνονται κενά και δυσκολίες στη συμπλήρωση της νέας φόρμας που δόθηκε στα έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3.

Λόγω COVID, η πιο βασική ένδειξη –ενδεχομένως-για την εκκαθάριση φόρου εισοδήματος φέτος, είναι η προσυμπλήρωση στο τέλος του εντύπου Ε1 (ΠΙΝΑΚΑΣ 9) της ενδείξεως ότι το σύστημα της ΑΑΔΕ τους έχει αναγνωρίσει αυτομάτως ως πληττόμενους λόγω πανδημίας, επειδή έλαβαν τα σχετικά βοηθήματα το 2020.

Για να γίνει κατανοητό το ανεφάρμοστο της διαδικασίας, αρκεί να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καν “ανοίξει” η δυνατότητα υποβολής του εντύπου Ν για τις επιχειρήσεις.

Τέλος ακόμα και η τελευταία εξέλιξη που φαίνεται ότι το υπουργείο οικονομικών τροποποιεί την παραπάνω απαράδεκτη και ανεφάρμοστη απόφαση αναφέροντας ότι το έντυπο Ε3, το οποίο θα μπορεί να οριστικοποιηθεί χωρίς να είναι απαραίτητη και η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, δεν μας ικανοποιεί καθώς το πρόβλημα εστιάζεται καθαρά στην καταληκτική ημερομηνία και όχι οπουδήποτε αλλού .

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. ΡΟΔΟΥ

 Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δημοκρατική

Σχετικές αναρτήσεις
Δηλώσεις Προέδρου

"Εάν καλείτε τους λογιστές προτού νομοθετήσετε, θα αποφεύγετε να εκτίθεστε"

Ο πρόεδρος της Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου, κ. Σπύρος Σπυρόπουλος, συμμετείχε στην εκπομπή “Ο κόσμος σήμερα” στο Kosmos TV, όπου συνομίλησε με τον βουλευτή Δωδεκανήσου και πρώην υφυπουργό Τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα.
Δηλώσεις Προέδρου

"Ερχόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα, επειδή δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμά μας στην ασθένεια!"

Αυτό ζητούμε να αλλάξει προκειμένου επιτέλους και ο λογιστής φοροτεχνικός να μπορεί να παρέχει στον εαυτό του κάθε φροντίδα όταν ασθενεί, έχοντας έτσι την δυνατότητα να απέχει από τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
Δηλώσεις Προέδρου

Η ηλεκτρονική γραφειοκρατία έχει εξουθενώσει τους λογιστές

Παρόλα τα εργαλεία και τα δεδομένα που έχει η κυβέρνηση, συνεχίζει να κρατάει τους λογιστές δέσμιους της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου 

×
Δηλώσεις Προέδρου

Οι λογιστές δεν είναι αναλώσιμοι, οι ημερομηνίες πρέπει να πάνε πίσω!