ΑρθρογραφίαΔελτία Τύπου / ΑνακοινώσειςΔιάφορα

Οι παλινδρομήσεις της Διοίκησης, σχετικά με τη δαπάνη των ασφαλιστικών εισφορών

Η πλέον ορθή κίνηση θα ήταν, από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών, μέσα στις τόσες τροπολογίες που κατατίθενται καθημερινά και με σχετική ευκολία μεταβάλλονται φορολογικές διατάξεις, να κατατεθεί ακόμη μία, με την οποία η δαπάνη των ασφαλιστικών εισφορών, να «μετακινηθεί» από το άρθρο 31 του ΚΦΕ (προσφάτως «εγκατασταθείσα» εκεί, με διάταξη του Ν 4110/2013, άρθρο 3, παρ. 45, με την μορφή νέας υποπερίπτωσης εε , στην περίπτωση α’) και να επανακάμψει στο ξεχασμένο άρθρο 8, ως έκπτωση από το εισόδημα του υπόχρεου φυσικού προσώπου. Είναι βέβαιο, ότι μια τέτοια πρωτοβουλία του Υπουργού, θα «έβγαζε» από τη δύσκολη θέση την Διοίκηση, η οποία καλείται κάθε φορά να διευκρινίσει ανεπιτυχώς   μια διάταξη που εσφαλμένα, κατά την γνώμη μας, εντάχθηκε στο άρθρο 31.
Σύμφωνα με την νέα ως άνω υποπερίπτωση εε, «εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, ως γενικό έξοδο διαχείρισης, το ποσό της δαπάνης των εισφορών που καταβάλλονται σε ταμεία ασφάλισης, εφόσον η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από το νόμο καθώς και το ποσό των καταβαλλόμενων εισφορών στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης σε ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο».
Όπως έχουμε ήδη υπογραμμίσει σε προηγούμενο σημείωμα (10/4/2013), η δαπάνη αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως παραγωγική, κατά την έννοια των φορολογικών διατάξεων, γιατί απλούστατα αφορά αποκλειστικά και μονοσήμαντα το φυσικό πρόσωπο, είτε αυτό ενεργεί ατομικά, ως επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, είτε συμμετέχει σε οποιοδήποτε εταιρικό σχήμα.
Σε μια πρώτη ερμηνευτική προσέγγιση της παραπάνω υποπερίπτωσης, η Διοίκηση αναφέρει τα εξής (Πολ. 1095/29.4.2013): «Οι παραπάνω διατάξεις θεσπίστηκαν μετά την αντικατάσταση του άρθρου 9 του Ν 2238/1994 (ΚΦΕ), με την παρ. 1 του άρθρου 1 του παρόντος νόμου (σ.σ. εννοεί τον Ν 4110/13), με την οποία καταργήθηκε η έκπτωση από το φόρο εισοδήματος της δαπάνης των εισφορών που καταβάλλονται από τους φορολογούμενους. Επομένως, οι διατάξεις αυτές αφορούν αποκλειστικά τις εισφορές που καταβάλλουν οι ασκούντες ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και δεν καταλαμβάνουν τις εισφορές που καταβάλλονται από τα πρόσωπα της παρ. 4 του άρθρου 2 και του άρθρου 101 του Κ.Φ.Ε , καθόσον δεν αποτελούν παραγωγική δαπάνη για αυτά προκειμένου να αφαιρεθούν από τα ακαθάριστα έσοδα τους».
Διαβάστε τη συνέχεια

 

Σχετικές αναρτήσεις
Δελτία Τύπου / ΑνακοινώσειςΔιάφορα

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση από την ΕΛΦΕΕ Ρόδου

Ευχόμαστε το μήνυμα της Ανάστασης να δίνει δύναμη και ελπίδα και όλοι μαζί να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το παρόν και το μέλλον…
ΧρήσιμαΔήμος ΡόδουΔιάφορα

Πληρωμή του τέλους Παρεπιδημούντων μέσω της πλατφόρμας «ΤΗΛΕΔΗΜΟΣ» του Δήμου Ρόδου

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «ΤΗΛΕΔΗΜΟΣ» https://www.teledimos.gr/ του Δήμου Ρόδου, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν το τέλος 0,5% – Παρεπιδημούντων με…
Αρθρογραφία

Νησιά, οι συνοδοιπόροι της ζωής

Στην ελληνική πολιτική ζωή η αναφορά στις εύλογες απαιτήσεις των μόνιμων κατοίκων των νησιών είναι ελάχιστη ενώ η προσπάθεια στήριξής τους δεν επαρκεί.
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου