Δελτία Τύπου / ΑνακοινώσειςΔραστηριότητες

Με μεγάλη επιτυχία η χοροεσπερίδα της ΕΛΦΕΕ Ρόδου και του ΟΕΕ Τμ. Δωδ/σου

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19-1-2013 με μεγάλη επιτυχία η χοροεσπερίδα που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου με την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Βουλευτές Βασίλης Υψηλάντης, Μάνος Κόνσολας και Μίκα Ιατρίδη, ο Περιφερειάρχης Ν.Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο Δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς, ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρόδου Σάββας Χατζησάββας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Καμπουράκης και εκπρόσωποι φορέων και αρχών.
Στην εκδήλωση παραδόθηκε στον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ από τον κ. Κορομηλά Γέωργιο (πρόεδρο του Ι.Ο.Φ.Ο.Μ.), η μελέτη που εκπονήθηκε για την αναγκαιότητα διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη Νησιωτική Χώρα. Η συγκεκριμένη μελέτη έγινε δωρεάν από την επιστημονική επιτροπή του Ι.Ο.Φ.Ο.Μ. κατόπιν ανάθεσης από το Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο και η Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου τίμησαν τον κ. Κορομηλά για την πολύτιμη του προσφορά στην επιμόρφωση των μελών και λογιστών του Νομού μας(με την αφιλοκερδή συμμετοχή ως εισηγητής σε πληθώρα Φορολογικά σεμινάρια στη Ρόδο, στην Κω και στην Κάλυμνο) και αφετέρου μέσω της μελέτης, στη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. στην περιοχή μας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί:
Α) Στη σημαντική αύξηση του κόστους ζωής στους κατοίκους των νησιών (αύξηση κόστους μεταφοράς, εμπορευμάτων και πρώτων υλών, αύξηση κόστους παρεχόμενων υπηρεσιών)
Β) Στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των παραγομένων στα νησιά προϊόντων.
Γ) Στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα: Ο τουρισμός παρ’ όλη την ύφεση είναι ο κλάδος που μέχρι σήμερα λειτουργεί αποδοτικά προσφέροντας ένα σημαντικό κομμάτι στα δημόσια έσοδα. Το τουριστικό προϊόν αναμένεται να γίνει πιο ακριβό με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων με ότι αυτό συνεπάγεται (αύξηση ανεργίας κ.λ.π.). Παράλληλα θα ευνοηθούν οι ανταγωνιστικές σε ότι αφορά τον τουρισμό χώρες όπως κατά κύριο λόγο η Τουρκία, η Ισπανία, η Ιταλία.
Δ) Στην αύξηση της ύφεσης με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των τοπικών οικονομιών.
Ε) Στο κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, στην αύξηση της ανεργίας και την ερήμωση των νησιών.
Στ) Η ταμειακή επιβάρυνση (cash flow) των κατοίκων θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο την αρνητική ψυχολογία που ήδη υπάρχει και ως αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί ο τζίρος της μαύρης οικονομίας και να εκτιναχθεί στα ύψη η φοροδιαφυγή.
Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί είναι η συσχέτιση που υφίσταται μεταξύ της αυξημένης φορολογίας και της παραοικονομίας. Η αύξηση της φορολογίας ειδικότερα δε η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ τα τελευταία χρόνια οδηγεί ταυτόχρονα στην αύξηση της παραοικονομίας.
Οι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές σε συνδυασμό με τη μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί θα προκαλέσουν αντιδράσεις συμπεριφοράς οι οποίες θα διαβρώσουν επικίνδυνα τη φορολογική βάση με αποτέλεσμα τα προσδοκόμενα έσοδα να αντισταθμιστούν σε ένα μεγάλο μέρος αυτών από την απώλεια εσόδων λόγω της διάβρωσης της βάσης.
Κανένας δεν αμφιβάλλει ότι ειδικά σήμερα τα δημόσια έσοδα πρέπει να ενισχυθούν όχι όμως με αντικοινωνικά μέτρα αλλά με μέτρα ουσίας δηλαδή μόνιμα. Τα δημόσια έσοδα θα αυξηθούν και θα δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα μόνο αν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή όπως επίσης και αν βελτιωθεί η εισπραξημότητα του ΦΠΑ και αυτό μπορεί να γίνει πράξη μόνο με μία ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση.
Είναι πολύ δύσκολο να ζεις και να δημιουργείς στη νησιωτική Ελλάδα, δεν πρέπει να γίνει δυσκολότερο ή απαγορευτικό.
Τέλος εκτός από τη μελέτη, βραβεύθηκαν και οι μαθητές που πρώτευσαν στον Πανδεδωδεκανησιακό διαγωνισμό έκθεσης και ζωγραφικής με θέμα την Αποταμίευση και τη Φορολογική Συνείδηση που πραγματοποίησε το Οικονομικό Επιμελητηριο σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στα παιδιά δόθηκαν αναμνηστικοί έπαινοι και το συμβολικό ποσό των 100€ (Χορηγία της Τράπεζας Marfin, του Οικονομικού Επιμελητηρίου και της ΕΛΦΕΕ Ρόδου).
Τα έσοδα της εκδήλωσης παραδόθηκαν στο σωματείο Δωδεκανησιακή Μέλισσα για την παροχή υποτροφιών σε Δωδεκανήσιους Φοιτητές Ανώτατων Οικονομικών Σχολών.
Τα ΔΣ του ΟΕΕ και της ΕΛΦΕΕ ευχαριστούν θερμά όλα τα μέλη και τους φίλους του ΟΕΕ που στήριξαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
——–
Λόγος Προέδρου ΕΛΦΕΕ Ρόδου στην κοπή της πίτας
 

 

Σχετικές αναρτήσεις
Δραστηριότητες

Εξαιρετική επιτυχία είχε η Εθελοντική Αιμοδοσία

Με εξαιρετικά μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκε η Εθελοντική Αιμοδοσία που διοργάνωσε η Ένωση Λογιστών-Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ρόδου και ο Σύλλογος Εργαζομένων Δ.Ο.Υ. Νομού Δωδεκανήσου, σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Π.Γ.Ν. Ρόδου.
Δραστηριότητες

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κο Κ. Κόλλια

Στη Ρόδο βρέθηκε εχθές, 02/05/2019, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ.Κωνσταντίνος Κόλλιας, και συνεδρίασε στα γραφεία του Περιφερειακού τμήματος του ΟΕΕ…
Δραστηριότητες

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ρόδου είχε η Ε.Λ.Φ.Ε.Ε.

Ο Δήμαρχος Ρόδου συναντήθηκε με τον πρόεδρο και μέλη της διοίκησης της Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου και συζήτησαν θέματα συνεργασίας με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου