ΑρθρογραφίαΦορολογικά

Μικρή επιχείρηση, με ένα μοναδικό εργαζόμενο με 800 ευρώ το μήνα και 47 δηλωτικές τουλάχιστον υποχρεώσεις το χρόνο!

Η σημασία ενός ελάχιστου ορίου για τη φορολογία
Τα κράτη και οι μεγάλοι οργανισμοί για να στηριχθούν θέλουν οράματα. Τα συστήματα πρέπει να θέτουν μεγάλους και μικρούς στόχους. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με την φορολογική πολιτική. Σε αυτό το σημείωμα μου όμως, δεν θέλω να ασχοληθώ με κανένα μεγάλο της φορολογίας ή του όποιου συστήματος. Θα αρχίσω με τα μικρά στηρίγματα.
Θέλω να τονίσω ότι έχουν ενδιαφέρον και οι μικρές λεπτομέρειες και τα μικρά στηρίγματα σε ένα σύστημα, τα οποία μπορούν να στηρίξουν το φορολογικό σύστημα ή εάν απρόσεκτα τα τραβήξουμε, εάν τα παραγνωρίσουμε, θα το οδηγήσουν σε κατάρρευση, σαν την μικρή κάτω πέτρα που φεύγει από ένα οικοδόμημα. Εάν κανένας δεν το δει, εάν κανείς δεν δώσει σημασία, κάποια στιγμή το κτίριο μαθηματικά θα πέσει.
Παρακολουθήστε ένα παράδειγμα:
Έστω ότι έχετε ένα μικρό εστιατόριο, μια ταβέρνα, μια μικρή επιχείρηση, με ένα μοναδικό εργαζόμενο με 800 ευρώ το μήνα. Επιπλέον καταβάλετε και 150 ευρώ το μήνα για το λογιστή σας και λαμβάνετε κατά μήνα τιμολόγιο. Για όλα τα άλλα στην μικροεπιχείρηση δουλεύει και βοηθάει ευκαιριακά όλη η οικογένεια.
Πόσες δηλώσεις σε ετήσια βάση πρέπει να υποβάλει με το ισχύον αυτή τη στιγμή νέο φορολογικό σύστημα; Περίπου 49 δηλώσεις σε ετήσια βάση.
Αναλυτικά:
12 δηλώσεις απόδοσης παρακρατούμενου Φ.Μ.Υ. συν μία (1) οριστική δήλωση για Φ.Μ.Υ.,
12 δηλώσεις απόδοσης παρακρατούμενου φόρου ελ. επαγγελματιών συν μία (1) οριστική για την παρακράτηση φόρου για το λογιστή,
12 καταστάσεις πελατών,
4 καταστάσεις προμηθευτών,
5 δηλώσεις ΦΠΑ (4 περιοδικές + 1 εκκαθαριστική),
1 δήλωση εισοδήματος
Σύνολο 49 υποβολές δηλώσεων σε ένα έτος.
Ο φόρος που οφείλεται είναι ως ποσό αστείος, για την τόση μεγάλη ταλαιπωρία, για όλους και για το φορολογικό σύστημα. Αλλά και για την αποδοχή του από την κοινωνία, που ούτως ή άλλως ξεκινάει με αρνητικό βηματισμό σε ό,τι αφορά την φορολογία.
Τι φταίει;
Παραγνωρίσαμε την αξία των μικρών απλών στηριγμάτων, όπως για παράδειγμα αυτή του ορίου των 300 ευρώ.
Πρέπει να θεσμοθετηθεί ένα ελάχιστο όριο. Με τον τρόπο αυτό στην παρακράτηση του ΦΜΥ θα υποβληθεί μια δήλωση στο τέλος του έτους. Η παρακράτηση φόρου ελευθέρων επαγγελματιών δεν θα πραγματοποιηθεί, η απόδοση του φόρου θα γίνει από τον ελεύθερο επαγγελματία και η μικροεπιχείρηση του παραδείγματος δε θα χρειαστεί να υποβάλλει 13 δηλώσεις.
Στις συγκεντρωτικές καταστάσεις με το όριο των 300 ευρώ θα μαζευτεί η πολλή γραφειοκρατία, με άνευ ενδιαφέροντος αναλύσεις. Αυτό βεβαίως αφορά και τις μηνιαίες καταστάσεις που δεν πρέπει να ισχύσουν και να πάνε σε τριμηνιαία υποβολή.
Γενικά σημειώνουμε ότι, επιβάλεις κάτι που θα σου προσφέρει τουλάχιστον μεγαλύτερη ωφέλεια από το κόστος του συνόλου. Διαφορετικά, κάτι δεν έχει υπολογιστεί σωστά για να λειτουργήσει ορθά το όλο πλαίσιο.
Επειδή το παραπάνω παράδειγμα έγινε κατανοητό από την κορυφή του Υπουργείου και πιστεύω ότι θα διορθωθεί, δεν θα έπρεπε να γράψω τίποτα, εξάλλου το έχω κάνει πολλές φορές στη ζωή μου.
Αποφάσισα όμως να γράψω για τα μικρά στηρίγματα ενός συστήματος εν προκειμένω του φορολογικού συστήματος, για να τους δίνουμε σημασία, αυτά θα κρατήσουν το οικοδόμημα, αυτά θα το κάνουν λειτουργικό και ας είναι μικρά και καταφρονεμένα.
Θα συνεχίσουμε ……τα μικρά σημειώματα φορολογίας
Δημ. Σταματόπουλος
Πηγή www.forin.gr

Σχετικές αναρτήσεις
Αρθρογραφία

Νησιά, οι συνοδοιπόροι της ζωής

Στην ελληνική πολιτική ζωή η αναφορά στις εύλογες απαιτήσεις των μόνιμων κατοίκων των νησιών είναι ελάχιστη ενώ η προσπάθεια στήριξής τους δεν επαρκεί.
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Φορολογικά

Φόρος υπεραξίας, από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας από επαχθή αιτία

Ο νέος φορολογικός νόμος 4172/2013, ήρθε και αναθεώρησε σχεδόν το σύνολο του προκατόχου του 2238/1994, φέρνοντας πολυάριθμες αλλαγές, αλλά και άπειρες ερμηνευτικές…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου