ΑρχείοΔελτία Τύπου / ΑνακοινώσειςΔιάφοραΦορολογικά

Μόνο τα Πολιτικά Δικαστήρια μπορούν να ελέγξουν τη νομιμότητα της Επιχειρησιακής Σ.Σ.Ε. και όχι οι κατά τόπους Υπηρεσίες Σ.ΕΠ.Ε

Σε απάντηση της Διεύθυνσης Αμοιβών του Υπουργείου Εργασίας (Αρ. Πρωτ. 15932/255-7-2013) σε ερώτημα που τέθηκε σχετικά με απόφαση Επιθεωρητή τοπικού υποκαταστήματος Σ.ΕΠ.Ε. να κρίνει άκυρες,
επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφηκαν και κατατέθηκαν στην τοπική Επιθεώρηση Εργασίας, αναφέρεται ρητά ότι είναι αναρμόδια η εκάστοτε υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας όπως και γενικότερα όλοι οι φορείς οι οποίοι ασκούν εκτελεστική εξουσία.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται σχετικά :
“Καταργείται η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ο έλεγχος νομιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, χαρακτηριστικό της εκτελεστικής εξουσίας. Η κρίση για τη νομιμότητα επαφίεται στα πολιτικά δικαστήρια επί εκδικάσεως των ατομικών διαφορών».
Κατά συνέπεια σε περίπτωση αμφισβήτησης του κύρους της συλλογικής σύμβασης εργασίας, αρμόδια να κρίνουν είναι τα πολιτικά δικαστήρια, προς τα οποία μπορεί να προσφύγει κάθε ενδιαφερόμενος.”
Μετά από τη διευκρίνιση αυτή από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, καθίσταται σαφές ότι, όπως προβλέπει ο νομοθέτης,  οι τοπικές υπηρεσίες Σ.ΕΠ.Ε. δεν ελέγχουν πλέον τη νομιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, έργο που αφορά αποκλειστικά τα πολιτικά δικαστήρια κατά τη διαδικασία εκδίκασης ατομικών διαφορών, μετά από προσφυγή των ενδιαφερομένων.
Οι τοπικές υπηρεσίες Σ.ΕΠ.Ε. περιορίζονται για το συγκεκριμένο θέμα στην παραλαβή των επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
 
Δείτε το έγγραφο της απάντησης του Υπουργείου Εργασίας

Σχετικές αναρτήσεις
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Διάφορα

Υποβάλετε τις προτάσεις σας προς την ΠΟΦΕΕ

Αγαπητά μέλη της ΕΛΦΕΕ Ρόδου, Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε ) το μοναδικό Συνδικαλιστικό Όργανο του κλάδου μας, με έδρα…
Διάφορα

Νέα ημερομηνία για την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση

Λόγω μη επίτευξης απαρτίας την 10η Οκτωβρίου 2018, με βάση το άρθρο 16 του Καταστατικού της ΕΛΦΕΕ Ρόδου, η Ετήσια Τακτική και…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου