Φορολογικά

Νεός Κώδικας Φορολογικής Απεικόνησης Συναλλαγών

Χρειάστηκαν 60 χρόνια (από το 1952) που πρώτο – θεσπίστηκε, για να αλλάξει ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, όπου γίνεται μια προσπάθεια να εναρμονισθεί με τις τρέχουσες εξελίξεις στην τεχνολογία, και να καταργηθούν παλιές, αναχρονιστικές διατάξεις. Συζητήθηκε, αξιολογήθηκε, νομοθετήθηκε (Ν. 3842/2010), συστάθηκε ειδική επιτροπή τότε, και στο τέλος μεταλλάχθηκε σε τροποποίηση, βελτίωση, αναθεώρηση, απλοποίηση, πάντως οτιδήποτε άλλο, εκτός από κατάργηση.

Κατά την γνώμη μας, η κατάργηση του ΚΒΣ, είναι δύσκολο έργο και ορθώς προβληματίζονται οι αρμόδιοι. Είναι αδύνατον να καταργηθεί παντελώς το σχετικό νομοθέτημα (ΠΔ 186/92), ακόμη και αν αυτό σημαίνει την ενσωμάτωση διατάξεών του στον ευρύτερο Φορολογικό νόμο.
Η άποψη και πρόταση της ΕΛΦΕΕ Ρόδου, για την αναγκαιότητα ενός σύγχρονου Κώδικα βιβλίων και στοιχείων, όπου θα καταργεί τις γραφειοκρατικές, τυπολατρικές αναχρονιστικές και ξεπερασμένες διατάξεις του, με την άμεση προσαρμογή του στις ανάγκες των επιχειρήσεων, και της αγοράς και στην εξέλιξη και διευκόλυνση των συναλλαγών, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια και τις τεχνολογικές εξελίξεις, βλέπουμε να πιάνει τόπο: δεν μπορεί στον 21 αιώνα να «τρυπάμε» ακόμα, τα βιβλία και στοιχεία των επιχειρήσεων!
Ο νέος πλέον ΚΦΑΣ, όπου από 1/1/2013, θα έχει καθολική εφαρμογή στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων, στοχεύει στη φορολογική απεικόνιση των συναλλαγών και τις διασταυρώσεις, στον περιορισμό των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, τη μείωση του λειτουργικού κόστους εφαρμογής τους χωρίς να αναιρείται η λειτουργία αυτών ως ρυθμιστικού πλαισίου καταγραφής των οικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεων και ως εργαλείου ελεγκτικών επαληθεύσεων.
Δείτε την παρουσίαση των άρθρων του, καθώς και η αιτιολογική έκθεση που την συνοδεύει.

Σχετικές αναρτήσεις
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Φορολογικά

Φόρος υπεραξίας, από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας από επαχθή αιτία

Ο νέος φορολογικός νόμος 4172/2013, ήρθε και αναθεώρησε σχεδόν το σύνολο του προκατόχου του 2238/1994, φέρνοντας πολυάριθμες αλλαγές, αλλά και άπειρες ερμηνευτικές…
Ασφαλιστικά / ΕργατικάΦορολογικά

Tροποποιητική δήλωση ΦΜΥ (φόρου μισθωτών υπηρεσιών)

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο για εμάς τους λογιστές, όταν για κάποιο λόγο πρέπει να κάνουμε τροποποιητική δήλωση  ΦΜΥ (φόρου μισθωτών υπηρεσιών), είναι…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου