ΑρθρογραφίαΕπείγοντα θέματα

Πως θα μειώσετε τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. – Οδηγίες για όσους δικαιούνται έκπτωση – Οδηγίες διόρθωσης σφαλμάτων

Ι. Πρόλογος

Πολύς ντόρος γίνεται εσχάτως για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., για τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά σημειώματα, τις δόσεις καταβολής, κ.λπ και έχει δημιουργηθεί μια αναστάτωση άνευ προηγουμένου αναφορικά με το ζήτημα αυτό.

Είναι πασιφανές ότι για τη σύγχυση που επικρατεί αυτές τις μέρες ευθύνονται κυρίως τα παντός είδους Μ.Μ.Ε. που για πολλοστή φορά έχουν βάλει και πάλι το χεράκι τους, ή μάλλον την ηλεκτρονική τους γραφίδα και τη δύναμη της εικόνας για να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα. Το μόνο σίγουρο που αξίζει να σημειώσουμε και στο οποίο όλοι πιστεύω συμφωνούμε, είναι ότι ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. τελικά είναι ένας φόρος που δυστυχώς από τη στιγμή που θεσπίστηκε, ήρθε για να μείνει!

Εμείς, ακολουθώντας πιστά τις αρχές της έγκυρης ενημέρωσης, βουτώντας ταυτόχρονα τα δάκτυλά μας στο «πληκτρολόγιο» της λογικής, γράφουμε κάθε φορά και παρουσιάζουμε τις ειδήσεις, έτσι ακριβώς όπως είναι, αδιαφορώντας για την εύκολη και βατή ατραπό του κιτρινισμού και της παραπληροφόρησης που ανεβάζουν την επισκεψιμότητα.

Σήμερα, θα αναφερθούμε στο ζήτημα της έκπτωσης και της μείωσης του φόρου (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) και τις ενέργειες που έχουμε στη διάθεσή μας αν δεν έχει αναρτηθεί το εκκαθαριστικό με μειωμένα ποσά, εφόσον φυσικά πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις που έχει ορίσει ο σχετικός νόμος.

Όπως είναι γνωστό, τα εκκαθαριστικά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το έτος 2015 έχουν ήδη αρχίσει να αναρτώνται στην ειδική πλατφόρμα του taxis (δείτε και τη σχετική είδηση του κόμβου). Δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάρτησή τους όπως διατείνεται η πλειονότητα των Μ.Μ.Ε.

Αναφορικά με τις εκπτώσεις ή τις μειώσεις του φόρου για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων, ελήφθησαν υπόψη τα δεδομένα βάσει των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (αρχικών ή τροποποιητικών) που είχαν υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015. Στις περιπτώσεις αυτές τα εκδοθέντα εκκαθαριστικά εμπεριέχουν τις σχετικές εκπτώσεις και τις μειώσεις που προβλέπονται στον νόμο για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.

ΙΙ. Σχετικές διατάξεις

Ας θυμηθούμε στο σημείο αυτό ποιες είναι οι εκπτώσεις, η μείωση, κ.λπ. που δικαιούμαστε αναφορικά με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. Σύμφωνα με τον ν. 4223/2013 υπάρχουν οι ακόλουθες περιπτώσεις:

  1. Έκπτωση πενήντα τοις εκατό (50%): Η έκπτωση αυτή χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α., εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013:

Tο συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να είναι μικρότερο ή ίσο με 9.000,00 ευρώ προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Tο σύνολο της επιφανείας των κτισμάτων (υπόχρεου, συζύγου και εξαρτώμενων μελών) να μην ξεπερνάει τα 150 τ.μ.

Tο σύνολο της αξίας των ακινήτων όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην υπερβαίνει το ποσό των 85.000 για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα

Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

  1. Έκπτωση πενήντα τοις εκατό (100%):Η έκπτωση αυτή χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α., εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013:

Δείτε περισσότερα

 

Επιμέλεια :
Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς

Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά

Λογιστής – φοροτεχνικός

Σχετικές αναρτήσεις
Αρθρογραφία

Νησιά, οι συνοδοιπόροι της ζωής

Στην ελληνική πολιτική ζωή η αναφορά στις εύλογες απαιτήσεις των μόνιμων κατοίκων των νησιών είναι ελάχιστη ενώ η προσπάθεια στήριξής τους δεν επαρκεί.
ΑρθρογραφίαΦορολογικά

Οδηγός Ελεύθερου Επαγγελματία: Τι οφείλει να γνωρίζει… Σημεία S.O.S.

Οδηγός Ελεύθερου Επαγγελματία για το ορθό φορολογικό σχεδιασμό της επιχείρησης του! Α’ Ενότητα Eλεύθερος επαγγελματίας με ιδιόχρηση κατοικία ως επαγγελματική έδρα Πως αντιμετωπίζουμε…
ΑρθρογραφίαΦορολογικά

Όλος ο χάρτης παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων

Του Σπύρου Δημητρέλη Σχεδόν ολοκληρώθηκε ο χάρτης των χρονικών ορίων παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων Εισοδήματος. Μετά από σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου