Δελτία Τύπου / ΑνακοινώσειςΦορολογικά

Σχηματισμός προβλέψεων για τη διαγραφή επισφαλών απαιτήσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες

Με την παράγραφο 28 του άρθρου 3 του Ν 4110/2013, προστίθεται εδάφιο στο τέλος της περίπτωσης θ, της παρ. 1, του άρθρου 31 του ΚΦΕ, ως εξής: «Ο συντελεστής του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης αυτής (σ.σ. εννοεί την περίπτωση θ και τον συντελεστή 0,5%) εφαρμόζεται και για τους ελεύθερους επαγγελματίες της παραγράφου 1 του άρθρου 48, ανεξάρτητα από την κατηγορία τήρησης βιβλίων του ΚΦΑΣ».
Ο νομοθέτης επομένως επιθυμεί και αποφάσισε, μετά από εκτιμήσεις ή και αιτήματα των ελευθέρων επαγγελματιών, να εξομοιώσει την δυνατότητα της διαχείρισης των επισφαλειών τους, με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που εντάσσονται στη διπλογραφία.
Θα μπορούν λοιπόν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες εφεξής, να σχηματίζουν πρόβλεψη για τις επισφαλείς απαιτήσεις τους.
Η παραπάνω νομοθετική ρύθμιση, χαρακτηρίζεται κατ αρχάς, ορθή και ευθυγραμμισμένη με τις ανάγκες και ιδιομορφίες της αγοράς, ιδιαίτερα κατά την δύσκολη περίοδο που αυτή διέρχεται τώρα, λόγω της οικονομικής ύφεσης. Ωστόσο προκύπτουν κάποιες απορίες, σε ζητήματα εφαρμογής της διάταξης, τις οποίες θα προσπαθήσουμε να εκθέσουμε. Υπογραμμίζουμε ότι η ισχύς της διάταξης αρχίζει από το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και μετά (παρ. 1, άρθρο 28, Ν 4110/2013).
Δείτε περισσότερα

Σχετικές αναρτήσεις
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Φορολογικά

Φόρος υπεραξίας, από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας από επαχθή αιτία

Ο νέος φορολογικός νόμος 4172/2013, ήρθε και αναθεώρησε σχεδόν το σύνολο του προκατόχου του 2238/1994, φέρνοντας πολυάριθμες αλλαγές, αλλά και άπειρες ερμηνευτικές…
Ασφαλιστικά / ΕργατικάΦορολογικά

Tροποποιητική δήλωση ΦΜΥ (φόρου μισθωτών υπηρεσιών)

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο για εμάς τους λογιστές, όταν για κάποιο λόγο πρέπει να κάνουμε τροποποιητική δήλωση  ΦΜΥ (φόρου μισθωτών υπηρεσιών), είναι…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου