Δηλώσεις Προέδρου

Τις ανθρώπινες αντοχές τους δοκιμάζουν λογιστές και φοροτεχνικοί

  • Εξωπραγματικές και ανθρωπίνως αδύνατον να διεκπεραιωθούν οι υποχρεώσεις των λογιστών - φοροτεχνικών
  • Η αποχή της 18ης Ιουνίου και τα αιτήματα του κλάδου για ρεαλιστικές προθεσμίες και αλλαγή νοοτροπίας

Τις ανθρώπινες αντοχές τους δοκιμάζουν λογιστές και φοροτεχνικοί, οι οποίοι δίνουν μάχη με το χρόνο, προκειμένου να καταφέρουν να ανταποκριθούν στο βάρος των απαιτήσεων και των υποχρεώσεων που τους έχει φορτώσει το κράτος.
Όπως λέει στη “Δημοκρατική“, ο πρόεδρος της Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου κ. Σπύρος Σπυρόπουλος, τους τελευταίους μήνες, ο κλάδος δέχεται ένα νέο “μπαράζ” δηλωτικών υποχρεώσεων, που ναι μεν κινούνται στα μέτρα προστασίας της οικονομίας, αλλά είναι εξωπραγματικές και ανθρωπίνως αδύνατον να διεκπεραιωθούν, καθώς ορίζονται ασφυκτικές προθεσμίες, γεγονός που οδήγησε τον κλάδο σε εύλογη και αυτονόητη απόγνωση!

«Η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ρόδου σε συντονισμό με το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό της όργανο την Π.Ο.Φ.Ε.Ε. πραγματοποίησε την Πέμπτη 18/06 αποχή από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή σε οποιαδήποτε ψηφιακή πλατφόρμα των υπουργείων. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση δεχθήκαμε την στήριξη των δύο κορυφαίων συνομοσπονδιών Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. και Ε.Σ.Ε.Ε. Ολοκληρώθηκε επίσης στις 18/6 η μαραθώνια τηλεδιάσκεψη της ολομέλειας των Προέδρων των 49 Ενώσεων – μελών της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. σε όλη τη χώρα, στην οποία έδωσαν το παρόν και πρόεδροι Ενώσεων Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών οι οποίοι δεν είναι ακόμη μέλη της Ομοσπονδίας αλλά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. για αποχή. Η σύνοδος έκλεισε με νέο κάλεσμα προς τους προέδρους να συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα τους για την συσπείρωση του κλάδου με στόχο την δυναμικότερη διεκδίκηση των “αυτονόητων” που δικαίως ζητάνε οι Λογιστές – Φοροτεχνικοί όλα αυτά τα χρόνια».

Σπύρος Σπυρόπουλος

Ο τρόπος και οι χρόνοι που βγαίνουν οι αποφάσεις των υπουργείων, οι ασάφειες, οι προθεσμίες ολίγων ημερών δηλώνουν έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπο του λογιστή”.

Ο πρόεδρος της Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου στη Δημοκρατική

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου, η κινητοποίηση αποτελεί ένδειξη διαμαρτυρίας, για το γεγονός ότι για ακόμα μια φορά, έγγραφά τους για τις νομοτεχνικές παραλείψεις των διοικητικών εφαρμοστικών αποφάσεων επί των νομοθετικών πράξεων συχνά δε και με αντιφατικές και ασαφείς ερμηνευτικές οδηγίες, οι οποίες μάλιστα ως επί το πλείστων καθυστερούν, αγνοήθηκαν.

«Έχουμε σημειώσει συγκεκριμένες αστοχίες των ψηφιακών πληροφοριακών συστημάτων και ειδικών πλατφορμών. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί αγνοήθηκε η πρότασή μας για την ανάγκη θέσπισης και λειτουργίας ειδικής “ομάδας παρατηρητηρίου” από την αγορά, με συμμετοχή σε αυτή πρωτίστως Λογιστών – Φοροτεχνικών της πράξης, εφόσον πλέον σε όποιο μέτρο στήριξης και υλοποίησης πολιτικών μέσω των πολλαπλών εφαρμογών, βρίσκεται και θα βρίσκεται συνεχώς ο λογιστής – φοροτεχνικός. Κατασπαταλούμε το χρόνο μας περιμένοντας να δημοσιευτούν σχετικές αποφάσεις και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για τα νέα μέτρα, ή περιμένοντας να ανοίξουν οι πλατφόρμες για τις διάφορες υποβολές, οι οποίες πολλές φορές ακόμα και να ανοίξουν δεν λειτουργούν σωστά. Καλούμαστε δε να διεκπεραιώσουμε και να υλοποιήσουμε αποτελεσματικά τα κυβερνητικά μέτρα που εξαγγέλλονται συνεχώς, ενίοτε δε “κατόπιν εορτής” με αναδρομικό χαρακτήρα, με προθεσμίες ιδιαίτερα ασφυχτικές, αρκετές φορές με υποχρεωτικές επανυποβολές. Παράλληλα δε πρέπει να προσέχουμε με αγωνία να μη ξεφύγει και κάποια από τις τρέχουσες δηλωτικές υποχρεώσεις», λέει ο κ. Σπυρόπουλος.

Περαιτέρω, τονίζει ότι οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί στα τελευταία χρόνια, αποτελούν το “εξιλαστήριο θύμα και την εύκολη λύση”:

«Στα τελευταία χρόνια είμαστε το… εξιλαστήριο θύμα. Η εύκολη λύση… Προτροπή πολλών Υπηρεσιών αλλά και τραπεζικών υπαλλήλων, είναι “πήγαινε στον λογιστή σου, αυτός ξέρει και μπορεί”. Αυτό ΠΡΕΠΕΙ επιτέλους να σταματήσει».

Ο τρόπος και οι χρόνοι που βγαίνουν οι αποφάσεις των υπουργείων, οι ασάφειες, οι προθεσμίες ολίγων ημερών δηλώνουν έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπο του λογιστή. Ο λογιστής έχει επιστημονική και ανθρώπινη υπόσταση!

Τα αιτήματα των λογιστών

Ζητούμε:

  • Την μεταφορά των καταληκτικών ημερομηνιών υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ίσο με το χρόνο που η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων είχε τεθεί σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας ή υπολειτουργούσε και με την προϋπόθεση ο χρόνος αυτός να είναι «καθαρός» και να μην συντρέχουν και άλλες προθεσμίες δηλώσεων για νέα μέτρα το διάστημα αυτό.
  • Την δίκαιη διευθέτηση περιπτώσεων όπου είτε εκ παραδρομής είτε λόγω τεχνικού προβλήματος, δεν υποβλήθηκε αίτηση. Επιπλέον, στη πλατφόρμα να δίνεται η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων (με αιτιολόγηση) στις περιπτώσεις που ο λόγος απόρριψης της αίτησης αποζημίωσης ειδικού σκοπού επιχειρήσεων βασίζεται σε λανθασμένα στοιχεία (π.χ. μείωση προσωπικού με οικειοθελή αποχώρηση ή με λήξη σύμβασης)
  • Την δυνατότητα διορθώσεων στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, αιτήσεων που έγιναν από εργοδότες και εργαζόμενους, για να μην χαθούν λόγω λάθους στην υποβολή τα ευεργετήματα που δικαιούνται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.
  • ΟΧΙ στις νέες πλατφόρμες για υποβολές όμοιων στοιχείων που μπορούν να αντληθούν αυτοματοποιημένα και να αποσταλούν μεταξύ Υπουργείων.
  • Ρεαλιστικές προθεσμίες υποχρεώσεων που δεν θα συμπεριλαμβάνουν μη-εργάσιμες ημέρες και ώρες για την υποβολή τους, σε συστήματα που θα λειτουργούν απρόσκοπτα, όλες τις ώρες και τις ημέρες.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Δημοκρατική.

Σχετικές αναρτήσεις
Δηλώσεις Προέδρου

"Εάν καλείτε τους λογιστές προτού νομοθετήσετε, θα αποφεύγετε να εκτίθεστε"

Ο πρόεδρος της Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου, κ. Σπύρος Σπυρόπουλος, συμμετείχε στην εκπομπή “Ο κόσμος σήμερα” στο Kosmos TV, όπου συνομίλησε με τον βουλευτή Δωδεκανήσου και πρώην υφυπουργό Τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα.
Δηλώσεις Προέδρου

Φορολογικές δηλώσεις και πρόγραμμα επιδότησης παγίων

Άρθρο του προέδρου της ΕΛΦΕΕ Ρόδου Σ. Σπυρόπουλου στην εφημερίδα Δημοκρατική
Δηλώσεις Προέδρου

"Ερχόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα, επειδή δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμά μας στην ασθένεια!"

Αυτό ζητούμε να αλλάξει προκειμένου επιτέλους και ο λογιστής φοροτεχνικός να μπορεί να παρέχει στον εαυτό του κάθε φροντίδα όταν ασθενεί, έχοντας έτσι την δυνατότητα να απέχει από τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου 

×
Ανακοινώσεις

Έκκληση της Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου προς εργοδότες, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους