Φορολογικά

Τεράστιο λάθος η απένταξη του Νοτίου Αιγαίου από τον Στόχο -1

Συνέντευξη του Προέδρου του ΠΤ Δωδεκανήσου του ΟΕΕ Κου Μιχαήλ Μιχάλη στην Πέγκυ Ντόκου της εφημερίδας η δημοκρατική

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της μελέτης την οποία εκπόνησε το Οικονομικό Επιμελητήριο Τμήμα Δωδεκανήσου για λογαριασμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να αποδείξει ότι κακώς η περιοχή μας, βγήκε από τον Στόχο-1, χάνοντας σημαντικό αριθμό ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Από την έρευνα – μελέτη αναδεικνύονται παράμετροι και χαρακτηριστικά της οικονομίας του Νοτίου Αιγαίου, που ουδέποτε μέχρι σήμερα είχαν αναδειχθεί, τα οποία αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και το μέγεθος της στρέβλωσης της πραγματικότητας.
Όπως δήλωσε στην «δ» ο πρόεδρος του ΟΕΕ κ. Μιχάλης Μιχαήλ:
«Η μελέτη αυτή αφορούσε την προγραμματική σύμβαση η οποία υπεγράφη ανάμεσα στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος –Τμήμα Δωδεκανήσου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με σκοπό να παράσχει επιστημονική τεκμηρίωση και να συνδράμει την προσπάθεια που κάνει η περιφερειακή αρχή για την επαναφορά στον Στόχο-1. Όπως όλοι γνωρίζουμε όλα τα κοινοτικά προγράμματα εντάσσονται σε στόχους, τον Στόχο-1 και τον Στόχο-2. Το 2007 με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έγινε μετάπτωση από τον Στόχο-1 στον Στόχο-2 –που σημαίνει ότι μάς χαρακτήρισαν ως “ευνοημένη” Περιφέρεια λόγω του μεγάλου κατά κεφαλήν εισοδήματος, που υπερέβαινε το 75% του μέσου όρου των Περιφερειών της Ευρωζώνης, με άμεση συνέπεια να χάνουμε σημαντικά κονδύλια από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Η περιφερειακή αρχή ζήτησε από το Οικονομικό Επιμελητήριο επιστημονική τεκμηρίωση ώστε να διεκδικήσει την επανένταξη στον Στόχο-1. Από την πλευρά μας, προσεγγίζοντας το θέμα, διαπιστώσαμε ότι ο δείκτης που εκφράζει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τόσο στην χώρα μας, όσο και στην Περιφέρειά μας, είναι πλασματικός. Δηλαδή, επειδή ο τύπος αυτός στηρίζεται στην ιδιωτική κατανάλωση και με δεδομένο ότι στην Περιφέρειά μας παρατηρείται μεγάλη δημογραφική κινητικότητα, έχουμε το εξής φαινόμενο: έχουμε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό περιστασιακώς εργαζομένων οι οποίοι ενώ δημιουργούν ΑΕΠ εδώ, είναι εγγεγραμμένοι σε άλλες περιοχές – περιφέρειες. Αυτό δίνει αυξημένο κατά κεφαλήν εισόδημα, διότι διαιρείται με τον παρονομαστή των απογραφομένων κατοίκων σε μια Περιφέρεια.
Εμείς εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για να βρούμε τα απαραίτητα στοιχεία για την έρευνά μας. Κι εδώ φάνηκε ότι και οι δομές του κράτους υστερούν σε πάρα πολλά πράγματα –π.χ. δεν υπάρχει καταγραφή εσωτερικών μετακινήσεων με άμεση συνέπεια το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως εμφανίζεται, να μην συνάδει (στην πραγματικότητα) με τα νούμερα της ανάπτυξης που παρουσιάζονται στην Περιφέρειά μας, οπότε μπορούμε να το τεκμηριώσουμε επαρκώς. Αυτό δίνει ένα όπλο στην φαρέτρα του κ. Περιφερειάρχη για να μπορέσει να παλέψει καλύτερα στις Βρυξέλλες και να διεκδικήσει περισσότερα κονδύλια για την περιοχή μας».
Ο κ. Μιχαήλ εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από τα ευρήματα της μελέτης, η οποία θα παρουσιαστεί τον προσεχή Νοέμβριο στο περιφερειακό συμβούλιο, αφού προηγουμένως οριστικοποιηθεί το περιεχόμενό της.
«Η επιστημονική ομάδα έργου θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας – μελέτης στο περιφερειακό συμβούλιο, όπου θα γίνει και ανάλυση. Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά της είναι άκρως κατατοπιστικά και αναδεικνύουν πολλά σημεία της τοπικής μας οικονομίας, όπως είναι στην πραγματικότητα, που ουδέποτε είχαν αναδειχθεί», είπε ο κ. Μιχαήλ.
Η επιστημονική ομάδα έργου που εργάστηκε για την σύνταξή της αποτελείται από τον κ. Χαράλαμπο Λουκαρά, αντιπρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ως επικεφαλής και τους επιστημονικούς συνεργάτες κ.κ. Επαμεινώντα Πανά, καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριο Παϊταρίδη, Διδάκτορα Οικονομικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Λουκά Τσαμπάζη, Οικονομολόγο, μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Τμήμα Δωδεκανήσου. Η διάρκεια της σύνταξης της μελέτης ήταν περίπου έξι μήνες.
Το γενικό συμπέρασμα της μελέτης αυτής είναι ένα:
«Οι δείκτες και να νούμερα μπορεί να ευημερούν, αλλά το βιοτικό επίπεδο δεν συνάδει με αυτά. Το κατά κεφαλήν εισόδημα εμφανίζεται αυξημένο, αλλά πρόκειται για…. πλασματικά νούμερα. Κι αυτό γιατί ο τύπος που μετράει το ΑΕΠ της χώρας ή των περιφερειών ή μιας πόλης, στηρίζεται –όπως είπα- στην ιδιωτική κατανάλωση. Ωστόσο οι παράγοντες είναι πάρα πολλοί και επηρεάζουν τα αποτελέσματα…. Πιστεύουμε ότι τα ευρήματα της μελέτης θα βοηθήσουν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προς την σωστή κατεύθυνση, στον αγώνα που δίνει για την επανένταξη του Νοτίου Αιγαίου στον Στόχο 1. Δηλώνουμε αλληλέγγυοι γιατί πιστεύουμε ότι οι συνέργειες πρέπει να αποτελούν κοινό τρόπο δράσης, για όλους τους φορείς, ιδιαιτέρως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύει ο τόπος», τονίζει ο πρόεδρος του ΟΕΕ.
Ο κ. Μιχαήλ, φέρνοντας ένα άλλο παράδειγμα, τόνισε πως το ΟΕΕ είχε κάνει μια άλλη έρευνα για τους εποχιακά εργαζόμενους στις μεγάλες τουριστικές μονάδες, όπου αποδεικνύεται ότι κατά την διάρκεια κάθε τουριστικής περιόδου, υπάρχουν μεγάλες εσωτερικές μετακινήσεις προς το Νότιο Αιγαίο λόγω της έντονης τουριστικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τους δείκτες εισοδήματος. Ωστόσο, τον χειμώνα σημειώνονται και πάλι μετακινήσεις με συνέπεια να φαίνονται άλλα στοιχεία.
Ειδικά για τα Δωδεκάνησα, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι μεν ικανοποιητικοί αλλά μόνον τα νούμερα ευημερούν. Στην πράξη, τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

Της Πέγκυς Ντόκου

Πηγή:www.dimokratiki.gr

Σχετικές αναρτήσεις
ΦορολογικάΔήμος Ρόδου

Νέα Διαδικασία Απόδοσης Τέλους Παρεπιδημούντων/Ακαθαρίστων δυνάμει ΚΥΑ 1209/2023 (ΦΕΚ Β΄7332/22-12-2023)

Νέα διαδικασία υποβολής δήλωσης απόδοσης του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών…
Υπουργείο ΟικονομικώνΦορολογικάΧρήσιμα

Βραχυχρόνια μίσθωση: Αλλαγές με τον Ν.5073/2023

Οι αλλαγές στην βραχυχρόνια μίσθωση με τον Ν.5073/2023, επιγραμματικά: 1.Ο ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης από 365 μέρες γίνεται 60 ημέρες. 2.Από τρία…
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου