ΑρθρογραφίαΦορολογικά

Αλυσίδες στα πόδια της ανάπτυξης οι διαδικασίες διάλυσης επιτηδεύματος

Εγκλωβισμένος είναι αρκετά μεγάλος αριθμός επιτηδευματιών στην τελματωμένη επαγγελματική τους δραστηριότητα και τους είναι αδύνατο να κηρύξουν λήξη των εργασιών τους, διότι οι συσσωρευμένες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία δεν επιτρέπουν το οριστικό κλείσιμο των λογιστικών τους βιβλίων. Εκείνοι δε, που αποτολμούν να παραδώσουν τα βιβλία τους στην εφορία για να τους δώσει λύση, δυστυχώς έρχονται αντιμέτωποι με δυσβάστακτα πρόστιμα.Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, σε σημείο που επηρεάζει ακόμα και την προσπάθεια επιβίωσης των άλλοτε σοβαρών επιτηδευματιών και επιχειρηματιών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έπρεπε να έχουν βγει στη σύνταξη κι όμως αδυνατούν να διεκδικήσουν το χρυσοπληρωμένο δικαίωμά τους, λόγω της αδυναμίας που είχαν τα τελευταία χρόνια να σταθούν συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους έναντι του δημοσίου και των ταμείων ασφάλισης. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα Ρόδιου εμπόρου που του επεβλήθη από την εφορία εφάπαξ εισφορά 60.000 ευρώ προκειμένου να γίνει οριστικό κλείσιμο των λογιστικών του βιβλίων. Ο συγκεκριμένος έμπορος εργάσθηκε με σθένος για δεκαετίες και διατήρησε στο νησί σειρά καταστημάτων. Ο άνθρωπος αυτός, σήμερα με αξιοπρέπεια προσπαθεί να κάνει διάφορες άλλες δραστηριότητες για να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για την καθημερινή του επιβίωση. Η πολιτεία στη συγκεκριμένη περίπτωση έρχεται ως τιμωρός και του στερεί τη σύνταξη την οποία έχει πληρωμένη.
Οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί της Ρόδου μπορούν εύκολα να απαριθμήσουν αρκετά τέτοιου είδους παραδείγματα.
Μάλιστα, εκείνοι που διαθέτουν τα πιο μεγάλα φοροτεχνικά γραφεία εξηγούν ότι «στο οικονομικό περιβάλλον που υπάρχει σήμερα στη χώρα, είναι εύκολο από υγιής επιχειρηματίας, να μετατραπείς σε προβληματικό. Αρκεί μόνο να μην αποδώσεις μια ή δυο φορές τον ΦΠΑ και λόγω της στέρησης εσόδων να μη μπορείς να μαζέψεις τα χρήματα για να καλύψεις το κενό.
Με το ισχύον online σύστημα, δεν είναι δυνατή η υποβολή περιοδικών δηλώσεων, εάν υπάρχουν προηγούμενες εκκρεμότητες. Έτσι, με οφειλόμενο ΦΠΑ και πρόστιμα για τη μη υποβολή περιοδικών δηλώσεων, αρχίζει το σοβαρό πρόβλημα. Εάν, δε, υπάρξει κλήση της εφορίας για έλεγχο (λόγω των εκκρεμοτήτων) τότε τα πρόστιμα εκτινάσσονται στα ύψη».
Επί του προκειμένου, είτε για εκείνους που βρίσκονται στο κατώφλι της σύνταξης, είτε για όσους απλώς επιδιώκουν να κλείσουν την επιχείρησή τους, λόγω έλλειψης πελατείας, η πολιτεία ορθώνεται ως αντίπαλός τους. Μετά από τέσσερα χρόνια σκληρής οικονομικής κρίσης, ακόμα σήμερα δεν υπάρχει θεσπισμένο ούτε ένα μέτρο που να διευκολύνει τη λύση μιας επιχείρησης ή άλλης επαγγελματικής δραστηριότητας.
Η κάθε μία άδεια βιτρίνα κρύβει πίσω της σοβαρά προβλήματα για τους ανθρώπους εκείνους που αποτόλμησαν να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις. Το ότι απέτυχαν δεν σημαίνει πως δεν θα ξαναπροσπαθήσουν. Όμως, με τις πρακτικές, που ακολουθούνται σήμερα από το κράτος, με τα βαριά πρόστιμα και την ακαμψία ως προς τις διαδικασίες λύσης μιας επαγγελματικής δραστηριότητας, δρομολογούνται δυσάρεστες συνέπειες για την οικονομία. Τα ανοικτά βιβλία προβληματικών επιχειρήσεων, τερματισμένων (από χρόνια) δραστηριοτήτων, αποτελούν τις αλυσίδες που κρατούν καθηλωμένη την ανάπτυξη των «μικρών», που κατά κοινή ομολογία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας.

Πηγή: Εφημερίδα “η δημοκρατική” Νεκτάριος Καλογήρου

Σχετικές αναρτήσεις
Αρθρογραφία

Νησιά, οι συνοδοιπόροι της ζωής

Στην ελληνική πολιτική ζωή η αναφορά στις εύλογες απαιτήσεις των μόνιμων κατοίκων των νησιών είναι ελάχιστη ενώ η προσπάθεια στήριξής τους δεν επαρκεί.
Φορολογικά

Κατάργηση της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. λόγω χρεών

Εξεδόθη εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. με την οποία καταργείται η αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, για όσους δεν κατέβαλαν 2 αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Φορολογικά

Φόρος υπεραξίας, από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας από επαχθή αιτία

Ο νέος φορολογικός νόμος 4172/2013, ήρθε και αναθεώρησε σχεδόν το σύνολο του προκατόχου του 2238/1994, φέρνοντας πολυάριθμες αλλαγές, αλλά και άπειρες ερμηνευτικές…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου