Απόψεις/ΘέσειςΑσφαλιστικά / Εργατικά

Πώς αντιμετωπίζονται ασφαλιστικά οι αμοιβές διοίκησης;

Καλησπέρα σας. Τελικά τι ισχύει με τον ΕΦΚΑ στις αμοιβές διοίκησης ( όχι εξαρτημένη εργασία ) και στα μερίσματα?
Πιο αναλυτικά,
ΕΠΕ 
Υπολογίζεται ΕΦΚΑ μόνο στα μερίσματα, όταν γίνει διανομή αυτών?
ΙΚΕ 
Υπολογίζεται ΕΦΚΑ μόνο στις αμοιβές διαχειριστών ?
ΑΕ
Υπολογίζεται ΕΦΚΑ αθροιστικά στις αμοιβές ΔΣ και στα μερίσματα, όταν γίνει διανομή αυτών, ανεξάρτητα αν το ποσοστό συμμετοχής του μέλους στην ΑΕ είναι >3 ή >
Έχω διαβάσει τις σχετικές αποφάσεις αλλά με συναδέλφους που το έχω συζητήσει δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων με όλους. Γιαυτό, σας παρακαλώ μη με κάνετε να ανατρέξω σε περιεχόμενα αποφάσεων.
Αναφέρετε βέβαια τις αποφάσεις που βασίζεται η απάντηση σας, όμως θερμή παράκληση η απάντηση σας να είναι απλή και λιτή.
Σας ευχαριστώ
Συνοπτική Απάντηση 20/06/2017 – 18:37
Βάση υπολογισμού των εισφορών σύμφωνα με το άρθρο 39 του Ν.4387/2016 είναι το Καθαρό Φορολογητέο Αποτέλεσμα του προηγούμενου φορολογικού έτους. Από το 2018 σ’ αυτό περιλαμβάνονται και οι καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές
Διαβάστε την πλήρη απάντηση παρακάτω 
Πλήρης Απάντηση
ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ(1305 δημοσιεύσεις) 20/06/2017 – 18:37
Η γενική αρχή που πρέπει να έχετε υπόψη σας, είναι ότι καταρχάς προσδιορίζεται η ασφαλιστέα ιδιότητα και ακολούθως η βάση υπολογισμού των εισφορών.
Σε σχέση με την ερώτησή σας, με την ελπίδα να είναι απόλυτα κατανοητή, ανακεφαλαιώνουμε τα αντίστοιχα θέματα:
ΕΠΕ: Στις ΕΠΕ ασφαλιστέα ιδιότητα έχει ο εταίρος ανεξάρτητα από το ποσοστό του.
Βάση υπολογισμού των εισφορών σύμφωνα με το άρθρο 39 του Ν.4387/2016 είναι το Καθαρό Φορολογητέο Αποτέλεσμα του προηγούμενου φορολογικού έτους. Από το 2018 σ’ αυτό περιλαμβάνονται και οι καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές (Αρ. Πρωτ. 25599/2017).
Ο υπολογισμός γίνεται στα μερίσματα που λαμβάνει ο εταίρος.
Χρόνος προσδιορισμού της κτήσης του εισοδήματος για τη Φορολογική Αρχή αποτελεί  ο χρόνος λήψης της απόφασης για την έγκριση της διανομής τους από το αρμόδιο όργανο του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, για την ΕΠΕ η απόφαση της έγκρισης της διανομής από τη Συνέλευση των εταίρων (ΠΟΛ.1223/2015). Εφόσον αποτελεί φορολογητέο εισόδημα για το έτος αυτό, το επόμενο θα αποτελέσει τη βάση υπολογισμού των εισφορών.
ΙΚΕ- Ασφαλιστέα ιδιότητα έχει ο διαχειριστής της ΙΚΕ μόνο. Εξαίρεση αποτελεί ο εταίρος της μονοπρόσωπης ΙΚΕ, όπου ασφαλιστέα ιδιότητα έχει ο εταίρος. Ασφάλιση και καταβολή εισφορών για τον διαχειριστή, η οποία υπολογίζεται στα ποσά των αμοιβών που λαμβάνει (άρθρο 39 Ν.4387/2016). Αν δεν υπάρχει αμοιβή, εισφορά θα υπολογισθεί στα 586,08 ευρώ.
Για τη βάση υπολογισμού των εισφορών (ΚΦΑ πρ. έτους, έτος φορολογίας κ.λπ.) ισχύει ότι και στις ΕΠΕ.
ΑΕ- Στις Α.Ε. έχει ιδιαίτερη σημασία το ποσοστό συμμετοχής και η ιδιότητα (αν υπάρχει) του μέλους ΔΣ.
Για τη βάση υπολογισμού των εισφορών (ΚΦΑ πρ. έτους, έτος φορολογίας κ.λπ.) ισχύει ότι και στις ΕΠΕ.
Στην περίπτωση που είναι μεγαλύτερο το 3% τότε υπάρχει υποχρέωση στον ΕΦΚΑ (με το άρθρο 39 του Ν.4387/2016) του μέλους του Δ.Σ. της Α.Ε. για την ιδιότητα του αυτή. Βάσει υπολογισμού των εισφορών είναι το Κ.Φ.Α. από την άσκηση δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Πηγή εισοδήματος που διαμορφώνει το ΚΦΑ είναι και τα μερίσματα ΑΕ.
Εφόσον το ποσοστό συμμετοχής είναι μικρότερο του 3% τότε το μέλος της ΑΕ δεν έχει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ για την ιδιότητά του αυτή.
Εφόσον το μέλος της ΑΕ με ποσοστό συμμετοχής μεγαλύτερης του 3% λαμβάνει και αμοιβές για την ιδιότητα του μέλους του διοικητικού συμβουλίου τότε θα ασφαλισθεί και για τις αποδοχές αυτές με υποβολή ΑΠΔ και βάση υπολογισμού τις τρέχουσες αποδοχές (όχι του πρ. έτους όπως στις άλλες αναφερόμενες περιπτώσεις με ποσοστό 34,10% – σχετική η εγκ. 4/2017 του ΕΦΚΑ).
Το ανώτατο μηνιαίο όριο ασφ/κων εισφορών ανέρχεται στο ποσό των 5860,80 ευρώ.
User: 37514(60 δημοσιεύσεις) 20/06/2017 – 20:24
Κυριε Αναλυτη, σας ευχαριστω για την απαντηση.
Καποιες διευκρινισεις θα ηθελα :
Α) Αναφερετε οτι στην ΕΠΕ ασφαλιστεο εισοδημα ειναι τα μερισματα, οταν διανεμηθουν. Αν δε διανεμηθουν καποιο ετος, οι εισφορες θα υπολογιστουν στα 586 ευρω?
Β) Στην πολυπροσωπη ΙΚΕ, αν καταλαβα σωστα, το ασφαλιστεο εισοδημα ειναι μονο οι αμοιβες διοικησης και οχι τα μερισματα.
ΕΝΩ στην μονοπροσωπη ειναι τα μερισματα κ οχι οι αμοιβες.
Γ) Στις ΑΕ, αν δεν κανω λαθος, ασφαλιστεο εισοδημα ειναι τα μερισματα, οταν διανεμηθουν.
Τα μελη ΔΣ οταν λαμβανουν αμοιβες δεν ασφαλιζονται για αυτες.
Αν τα μελη ΔΣ >3% λαμβανουν ΚΑΙ αμοιβες, ασφαλιζονται για τις αμοιβες καθε μηνα μεσω απδ. Δλδ για τα μερισματα με 26,95% κ για τις αμοιβες με 34,10. Το μεγιστο υψος ασφαλιστεου εισοδηματος ( κ οχι εισφορων οπως αναφερετε ) το μηνα ειναι 5860, δλδ 5860?12=70320 το ετος. Αν λοιπον το μελος ΔΣ λαβει 70320 αμοιβες κ 100.000 μερισματα, για τα μερισματα δε θα πληρωσει εισφορες?
ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ(1305 δημοσιεύσεις) 29/06/2017 – 17:52
Α) Βάση υπολογισμού εισφορών είναι τα 586,08 ευρώ εφόσον δεν διανεμηθούν μερίσματα και επομένως το ΚΦΑ είναι μηδενικό.
Β) Στις ΙΚΕ υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΦΚΑ έχει ο διαχειριστής ή οι διαχειριστές της. Στην μονοπρόσωπη ΙΚΕ υποχρεωτική ασφάλιση έχει ο μοναδικός εταίρος της ανεξαρτήτως αν είναι ο διαχειριστής της ή όχι. Τα υπόλοιπα μέλη της ΙΚΕ ασφαλίζονται προαιρετικά στον ΕΦΚΑ. Η ασφάλιση των διαχειριστών της ΙΚΕ γίνεται βάσει της διαχειριστικής αμοιβής και εφόσον δεν έχει ορισθεί διαχειριστική αμοιβή ο υπολογισμός των εισφορών θα γίνει στα 586,08 ευρώ.
Γ) Τα μέλη ΔΣ ΑΕ εφόσον λαμβάνουν αμοιβή υπολογίζονται εισφορές για τις αμοιβές αυτές. Εφόσον λοιπόν το μέλος ΔΣ της ΑΕ αμοίβεται με το ανώτατο όριο μηνιαίων αποδοχών (5860,80 ευρώ) δεν θα καταβληθούν εισφορές για τις επιπλέον αποδοχές από επιχειρηματική δραστηριότητα.
User: 37514(60 δημοσιεύσεις) 30/06/2017 – 14:16
Κυριε Αναλυτη,
Kάτι επιπλέον διευκρινήσεις

ΜΟΝ. ΙΚΕ 

Α) Εάν ο μοναδικός εταίρος είναι και διαχειριστής , οι εισφορές υπολογίζονται μόνο στις αμοιβές ή στο άθροισμα αμοιβών και μερισμάτων?
Β) Εάν ο μοναδικός εταίρος ΔΕΝ είναι διαχειριστής, οι εισφορές του μοναδικού εταίρου υπολογίζονται στα μερίσματα ή δεν πληρώνει καθόλου εισφορές?
ΑΕ
Α) Μέλος ΔΣ κάτω από 3% που λαμβάνει αμοιβές θα πληρώσει εισφορές 34,10% * ύψος των αμοιβών, μέσω ΑΠΔ?
Β) Αναφέρετε πιο πάνω … δεν θα καταβληθούν εισφορές για τις επιπλέον αποδοχέςαπό επιχειρηματική δραστηριότητα . Εννοείτε οτι αν το μελος ΔΣ λαβει ετήσιες 70320 (12*5860) αμοιβές, για ότι επιπλέον εισπράξει, πχ 100.000 μερισματα, για τα μερισματα δε θα πληρωσει εισφορες?
Σας ευχαριστώ θερμά
ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ(1305 δημοσιεύσεις) 07/07/2017 – 12:43
Μον. ΙΚΕ:
Εάν ο μοναδικός εταίρος είναι και διαχειριστής οι εισφορές υπολογίζονται βάση της διαχειριστικής αμοιβής και μόνο. (όχι βάση των μερισμάτων)
Εάν ο μοναδικός εταίρος στη μονοπρόσωπη ΕΠΕ δεν έχει την ιδιότητα του διαχειριστή θα ασφαλισθεί στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ) με βάση υπολογισμού των εισφορών το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα (ΚΦΑ) από την άσκηση δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.
ΑΕ
Α) Μέλος ΔΣ Αν.Εταιριών που λαμβάνει αμοιβή (κάτω του 3%) θα ασφαλισθεί με υποβολή ΑΠΔ (ΠΚ 071) με συνολικό ασφάλιστρο 34,10% (ασφ/νος 12,72% και εργοδότης 21,38 %). Οι εισφορές θα υπολογισθούν στις αμοιβές που λαμβάνει.
Β) Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφ/κης εισφοράς των ασφ/νων και εργοδοτών ανέρχεται στο ποσό των 5860,80 ευρώ.
Εφόσον λοιπόν ως μέλος ΔΣ λαμβάνει αποδοχές ετήσιες αμοιβές 70.320,00 θα καταβληθούν εισφορές για το ποσό αυτό. Για τα τυχόν μερίσματα που λαμβάνει ο ασφ/νος αυτός δεν θα καταβληθούν εισφορές.
 
Πηγή www.e-forologia.gr
 

Σχετικές αναρτήσεις
Ασφαλιστικά / Εργατικά

Ενέργειες εργοδοτών μετά την κήρυξη ΣΣΕ ως γενικώς υποχρεωτικών

Μετά την 20η Αυγούστου 2018, οπότε και τελείωσε τυπικά το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, ξεκίνησε από την υπουργό εργασίας Ε. Αχτσιόγλου η υπογραφή…
Ασφαλιστικά / Εργατικά

Τα 6 βήματα για τη μείωση προστίμων αδήλωτης εργασίας

Τις απαιτούμενες ενέργειες στις οποίες οφείλουν να προβούν οι εργοδότες εντός δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος 27 εργάσιμων ημερών, προκειμένου να καταβάλουν τα μειωμένα πρόστιμα…
Ασφαλιστικά / Εργατικά

"Πρακτικά ανεφάρμοστος ο νέος τρόπος δήλωσης των υπερωριών!"

Του φοροτεχνικού Δημήτρη Μπόκαρη Οι ρυθμίσεις του νόμου 4487/2017 για τη διαδικασία ελέγχου της υπερεργασίας και την υπερωριακής εργασίας είναι ανελαστικές και…
Νέα & Ανακοινώσεις

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε στο e-mail σας
περιοδικές ενημερώσεις από την Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου